Lyhyet

Korona muutti henkilöstökoulutuksen tapoja

| Teksti: Kirsi Väisänen

Korona muutti henkilöstökoulutuksen tapoja yrityksissä, kirjoittaa yliaktuaari Tarja Seppänen Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogissa. Kurssimuotoinen opiskelu näyttää yleisesti vähentyneen ja itsenäinen opiskelu lisääntyneen, kun verrataan vuosien 2015 ja 2020 lukuja.

Henkilöstökoulutukseen lasketaan mukaan työajalla tapahtuva kouluttautuminen, joka on työnantajan kustantamaa.

On luonnollista, että kurssimuotoinen opiskelu väheni korona-aikana. Koulutuksia toteutettiin korona-aikana verkossa, mutta lähiopiskelua vaativa koulutus siirtyi ja osa koulutuksista myös peruuntui.

It-kulut kasvoivat, taloudelliset resurssit vähenivät ja tuli lomautuksia. Kun henkilöstön vaihtuvuus pieneni, tarve koulutukselle oli vähäisempää.

– Verkossa järjestettävissä koulutuksissa koettiin ongelmia, jotka liittyivät muun muassa osaamisen jakamiseen, yhdessä työskentelyyn ja ongelmanratkaisuun. Etätyöskentelyn koettiin rajoittavan myös ideointia, kirjoittaa Seppänen.

Webinaarit yleistyivät

Kun koulutus siirtyi verkkoon, koulutuksiin osallistuminen helpottui ja syntyi kustannus- ja aikasäästöjä. Lyhyitä tunnin ja kahden webinaareja voitiin järjestää aiempaa enemmän.

– Henkilöstön it-taidot kehittyivät merkittävästi etäkoulutuksiin osallistumisen myötä. Yleensä ottaen etäkoulutusten myötä tarjonta ja mahdollisuudet lisääntyivät merkittävästi.

Joillain aloilla koulutus lisääntyi

Itseohjattu opiskelu kasvoi selvästi rahoitusta ja vakuutusta palvelevan toiminnan toimialalla sekä paperi- ja paperituotteiden valmistuksen toimialalla. Myös kulkuneuvojen valmistuksen, elintarvikkeiden valmistuksen, informaation ja viestinnän, tukkukaupan ja rahoitus- ja vakuutustoiminnan toimialoilla itseohjattuun opiskeluun osallistuneiden osuus kasvoi vuosien 2015 ja 2020 välillä.

Kolmella toimialalla – rahoitusta ja vakuutusta palveleva toiminta, paperin ja paperituotteiden valmistus sekä kulkuneuvojen valmistus – lisääntyi sekä itseohjattu opiskelu että kurssimuotoinen opiskelu.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje