Lyhyet

Kulkusilta petti – työnjohtaja loukkaantui vakavasti

| Teksti: Helinä Kujala

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi kartonkitehtaan 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi tehtaanjohtaja ja tuotantopäällikkö saivat kumpikin 10 päiväsakkoa.
Tehtaassa sattui vakavaan loukkaantumiseen johtanut työtapaturma vuonna 2015, kun työnjohtaja oli mennyt varastoon tekemään inventaariota. Kun hän lähti ylittämään 2–3 metriä syvää keräyspaperikuilua, kulkusillan ritilä petti ja hän putosi kuiluun. Kuilun pohjalla oli vettä, joten tapaturmaan liittyi myös hukkumisvaara.
Kulkusilta oli ollut puhkiruostunut. Sen molempiin päihin oli pari vuotta aiemmin kiinnitetty poikittaiset varoitusteipit kulkemisen estämiseksi, mutta teipeistä oli tapaturman sattumisen aikaan jäljellä vain osia ja kulkureitti oli jäänyt vapaaksi.
Käräjäoikeuden mukaan kyse oli pidempiaikaisesta työturvallisuustehtävien ja valvonnan laiminlyönnistä, josta oli vastuussa koko työsuojelusta vastaava organisaatio ylintä johtoa myöten. Syytteet törkeästä vammantuottamuksesta kuitenkin hylättiin, koska vastaajien teko ei täyttänyt törkeän huolimattomuuden astetta.
– Työnantajan tulee olla jatkuvasti selvillä työympäristön tilasta. Työturvallisuuslain mukaisia keinoja ovat erityinen vaarojen arviointimenettely sekä työympäristön ja työtapojen jatkuva valvonta muinakin aikoina. Työpaikalla on kiinnitettävä huomiota siihen, että vaara-alueet tunnistetaan huolellisesti ja pääsy niille estetään tehokkaasti rakenteellisilla tai teknisillä toimilla, sanoo työsuojelulakimies Esa Airola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje