Työelämä

Kuopiossa työpäivästä tuli Myöpäivä

| Teksti: Marjaana Anttila | Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Tiukkeneva talous varjostaa työhyvinvointia kunnissa. Kuopiossa Myöpäivällä haluttiin valaa uskoa siihen, että tästä selvitään.

Naisia naurattaa. Anu Leinonen, Kaisa Lumilampi ja Pauliina Ruotsalainen asettuvat kuvakankaan eteen, ja kolmikko ikuistetaan työkaverikuvaan. Se on yksi tehtävärasti Kuopion kaupungin tänä syksynä järjestämässä henkilöstön työhyvinvointitapahtumassa, Myöpäivässä.

Hallintotehtävissä työskentelevien naisten työhyvinvointihetki alkoi yhteisellä lounaalla ja jatkui aurinkoisessa syyssäässä kävellen tapahtumapaikalle. Perillä oli tarkoitus tutustua näytteilleasettajiin ja kokeilla ainakin hulavanteen pyöritystä, golfia ja kehonkoostumusmittausta sekä kuunnella Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Jari Hakasen luentoa työn imusta ja työhyvinvoinnista.

– Työhyvinvointiin kiinnitetään meillä hyvin huomiota. Pohja on kunnossa, meillä on esimerkiksi asianmukaiset työvälineet ja työsuojelutoimikunnat. Lisäksi meillä on kivoja asioita, kuten ePassi ja työmatkatuki, lukiokoulutuksen hallintosihteerinä työskentelevä Kaisa Lumilampi kertoo.

Perusopetuksen hallintosihteeri Anu Leinonen kiittelee viime keväänä kouluvirastolle hommattuja sähköpyöriä, Puijoa ja Kallaa. Niillä voi esimerkiksi hoitaa lyhyet kokousmatkat muihin lähistöllä oleviin yksiköihin.

Monta teemaa yhdellä iskulla

Kuopion kaupungilla on noin 7 000 työntekijää. Ensimmäistä kertaa järjestetty Myöpäivä keräsi heistä paikalle yli 2 000. Jokainen työntekijä sai käyttää tapahtumaan kolme tuntia työaikaa sekä matkoihin menevän ajan. Paikalla oli 65 näytteilleasettajaa, musiikkiesityksiä ja luentoja.

Kuopion kaupunki jakaa vuosittain noin 150 000 euroa työyhteisöille työhyvinvointia edistävien hankkeiden toteuttamiseen. Työhyvinvointiasiantuntija Saija Rahkonen kertoo, että tapahtuma päätettiin järjestää, koska hankehakemuksissa toistuivat samat teemat, kuten työn ilo, yhdessä tekeminen, työssä jaksaminen, liikunta, ravinto, uni ja taide. Nyt kaikkiin teemoihin päästiin tarttumaan kerralla.

Väkivallan uhka kuormittaa

Kuntien työhyvinvoinnin haasteet ovat vaihtelevia, sillä palveluja tuotetaan maatalouslomituksesta varhaiskasvatukseen, muistuttaa Kuopion kaupungin työsuojelupäällikkö Anu Tiikasalo.

Tällä hetkellä nouseva haaste ovat uhkaavasti käyttäytyvät asiakkaat, joita työntekijät kohtaavat yhä useammalla alalla. Esimerkiksi kirjaston ja muiden hyvinvointipalvelujen työntekijät joutuvat nykyisin psykososiaalisesti kuormittaviin tilanteisiin, jotka aiemmin koskivat lähinnä sosiaali- ja terveysalaa.

Psykososiaalisen kuormittumisen tunnistaminen onkin tämän vuoden työhyvinvoinnin kehittämistavoitteita, jotta ongelmiin osattaisiin tarttua.

Kuopiossa on vastikään otettu käyttöön sähköinen työturvallisuuden johtamisjärjestelmä, johon jokainen voi kirjata kokemuksensa uhkaavista tai väkivaltatilanteista. Tiikasalo pitää tärkeänä, että häiriötilanteista saadaan kokonaiskuva. Toinen tärkeä osa järjestelmää ovat käyttäjien itse esittämät ratkaisuehdotukset.

Tiikasalo korostaa kaikissa tapauksissa oikean tiedon tärkeyttä. Esimerkkinä hän mainitsee liukastumistapaturmat, joita arvioitiin tapahtuvan erityisesti kunnossapidon ja maatalouden työntekijöille.

– Kun ryhdyimme tutkimaan asiaa, korostuivat ennen kaikkea kasvun ja oppimisen alueen työntekijät. On tärkeä saada oikeanlaista tietoa, jotta osataan ryhtyä oikeisiin toimiin tilanteen parantamiseksi.

Miten yt:t vaikuttavat?

Tänä syksynä kymmenet kunnat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista taloudellisen tilanteen vuoksi. Yksi niistä oli Kuopion kaupunki, jossa vähennystarpeeksi arvioitiin 200 henkilötyövuotta. Myöpäivään osallistunutta naiskolmikkoa yt-neuvottelut eivät huoleta.

– En pelkää työpaikkani puolesta, vaan enemmänkin sitä, miten yt:t vaikuttavat isommassa kuvassa, Kaisa Lumilampi pohtii.

Saija Rahkonen pitää tärkeänä, että tapahtuman ajankohta osui muutama viikko kaupungin yt-ilmoituksen jälkeen.
– Toivon, että kaikilla vahvistui usko siihen, että me selviämme tästä.

 

Pääkuva: Anu Leinonen (vas.), Kaisa Lumilampi ja Pauliina Ruotsalainen asettuivat työkaverikuvaan Kuopion henkilöstön työhyvinvointitapahtumassa. Vicente Serra / Kuopion kaupunki.

Jutussa oleva kuva: Järjestäjien arvoin mukaan Myöpäivässä vieraili yli 2 000 Kuopion kaupungin työntekijää. Marc Sabat.

Lue myös: Työhyvinvointia kuntiin voimavaroja vahvistamalla

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje