Lyhyet

Lääkärin työuupumus vaarantaa hoidon ja työuran

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Lääkärien burnout- eli loppuunpalamisoireet ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä, ja koronaviruspandemia tuskin on tilannetta parantanut. Tuoreen selvityksen perusteella työuupumus näkyy myös lääkärien työmotivaatiossa ja potilaiden hoidossa.

Selvityksessä yhdistettiin ja analysoitiin 170 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 240 000 lääkärin tiedoista.

Analyysin perusteella loppuunpalamisoireita potevat lääkärit olivat tyytymättömiä työhönsä neljä kertaa todennäköisemmin ja miettivät alan vaihtoa ja katuivat lääkäriksi ryhtymistä kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut lääkärit.

Lisäksi tilanteet, joissa potilasturvallisuus oli vaarantunut, olivat heillä kaksi kertaa todennäköisempiä ja potilaat olivat heihin todennäköisemmin tyytymättömiä.

Ongelmia oli kaikissa lääkäriryhmissä, mutta yleisimpiä ne olivat akuutti- ja päivystystehtävissä sekä teho-osastoilla työskentelevillä.

Tulokset kaipaavat lisätutkimusten varmistusta, mutta ne viittaavat työuupumuksen ja loppuunpalamisoireiden olevan merkittävä ongelma terveydenhuollossa.

Väsymys ja työuupumus ovat ongelma myös Suomen lääkärikunnassa. Selvitysten mukaan lähes puolet suomalaislääkäreistä on kokenut merkittävää työuupumusta jossain vaiheessa työuraansa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje