Työhyvinvointi

Lihatalo keventää modernein ottein

Lihatalona tunnettu Atria hakee terveyttä ja työkykyä kannustamalla työntekijöitään painonpudotukseen. Aseina ovat siinä tehokkaiksi osoittautuneet älypuhelinsovellukset sekä kasvisten lisääminen ruokavalioon.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Kirsi Väisänen

Atrian kuluttajaneuvojien esimiehenä työskentelevä Raija Saarela on virkeän ja hyvinvoivan näköinen kuusikymppinen. Lieneekö energiseen olemukseen syynä työnantajan tarjoama hyvinvointivalmennus, joka tähtää painonpudotukseen ja entistä parempiin ruokailutottumuksiin?

Kyse on ViaEsca-hyvinvointivalmennuksesta, jonka kanssa Atria aloitti yhteistyön kaksi vuotta sitten. Työterveyshuolto ohjaa valmennusryhmiin kaikenikäisiä työntekijöitä, joilla painoindeksi kertoo runsaasta ylipainosta tai joiden veren rasva-arvoissa on parantamista. Valmennuksen opeilla tavoitellaan painonpudotuksen lisäksi muutakin.

– Moni kaipaa ruokailutottumuksiinsa muutosta jo vain saadakseen lisää energiaa ja apua palautumiseen sekä uneen, kertoo ViaEscan valmentaja Anna Tervo.

Saarela työskentelee Atrian kaupallisten toimintojen yksikössä Helsingissä. Kuitenkin valtaosa yrityksen yli neljästätuhannesta työntekijästä, samoin kuin pääkonttori, sijaitsevat Pohjanmaalla Nurmon Lihakylässä. Myös idea hyvinvointiohjelmasta lähti yhtiön tehtaalta Nurmosta, jossa siitä oli jo hyviä kokemuksia.

Uuden opettelua

Helsingissä ohjelma aloitettiin viime vuoden elokuussa ravitsemuskoulutuksella. Ohjelma tarjoaa neljä ruokavaliovaihtoehtoa. Saarela päätyi sekaruokavalioon, jossa hän valmistaa itse ateriat sovelluksen ehdottamista resepteistä. Vaihtoehtona olisi ollut arkilounaiden nauttiminen ravintolassa.

Saarela on kokenut kokkaaja ja kertoo aina pitäneensä ruoanlaitosta.

– Ohjelma on sopinut minulle erityisen hyvin. Aiemmin tein ruokaa suurperheelle. Nyt olen oppinut myös valmistamaan ruokaa vain itselleni, kun olen nykyisin yksineläjä.

Saarela iloitsee siitä, että hän on saanut jo kansiollisen uusia, maukkaita ruokaohjeita ja oppinut käyttämään aiempaa runsaammin kasviksia.

Kritiikkiäkin Saarela ohjelmalle antaa. Hän sanoo olevansa sen ikäinen ihminen, että on tottunut käyttämään liharuokia. Se on ollut luontevaa myös työuran takia.

– Olen opiskellut aikoinaan lihateknologiaa, ja Atria on perinteinen lihatalo. Nykyisin se on tosin myös ruokatalo, jolla on myös kasvisruokia.

ViaEscan resepteissä on kyllä kanaa, kalkkunaa ja naudanlihaa, mutta porsaanlihasta Saarela ei muista jakson ajalta yhtään reseptiä.

– Sika kuitenkin kuuluu suomalaiseen ruokavalioon. Eli ehkä minä en oikein kuulu ViaEscan kohderyhmään.

Sovellukset valmennuksen apuna

Valmennusta varten työnantaja hankki osallistujille aktiivisuusrannekkeet, älypuhelimet kaikilla osallistujilla jo olikin. Mobiilisovellusten avulla käyttäjä ja valmentaja seuraavat energiankulutusta ja nautittuja aterioita.

Alku ei sujunut ongelmitta. Sovellusten opettelu tuntui Saarelasta hankalalta, ja asiat piti opetella kahteen kertaan, kun ruokasovellukseen tuli iso päivitys. Saarelaa harmitti, kun vanhan sovelluksen hyvät ominaisuudet eivät siirtyneet uuteen.

– Alussa, kun minulla oli vaikeaa, työkaveri kannusti jatkamaan. Samoin toisten onnistuminen on tsempannut. Meillä on toistemme tuki, hän kiittelee.

Myös ViaEscan valmentaja lähettää tsemppausviestejä. Hän voi seurata viiden päivittäisen aterian toteutumista ja energiankulutusta sekä aktiivisuutta. Käyttäjä näkee tämän lisäksi muut rannekkeen keräämät tiedot, kuten sykkeen, askeleet, liikuntasuoritukset, stressitason ja unen määrän.

Ohjelman aikana aktiivisuusranneke on ranteessa yötä päivää. Käyttäjä kuittaa sovelluksessa ateriat nautituiksi. Jos aterioihin tulee muutoksia, ne kirjataan.

Laihdutus ei ollut tärkein tulos

– Meillä oli lähtöpunnitus, ja välissä yksi punnitus ja vielä ohjelman lopussa viimeinen punnitus. Sen jälkeen voimme itse jatkaa ohjelmaa halutessamme, Saarela kertoo.

Hän ei kuitenkaan aio jatkaa ohjelmaa.

– Minulla on ollut sokeriarvot vähän koholla, ja nyt olen saanut ne alas. Kun kiinnitän vielä enemmän huomiota ravintoon, saan pidettyä arvot hyvinä. Kun ei ole sairauksia eikä korkeaa kolesterolia, ei ole syytä laihduttaa enempää.

Tärkeimpänä ohjelman oppina Saarela pitää sitä, että hän on oppinut suositeltavan ateriarytmin ja syömään viisi ateriaa päivässä.

– Vaikka tiedän asioista, välillä olen jättänyt ruokatunnin pitämättä ja ajatellut, että saan tehtyä työt tehokkaasti. Kuitenkin elimistölle on tärkeää noudattaa ateriarytmiä. Keho on vähän kuin kone, joka tarvitsee polttoainetta. Jos ei se sitä saa, niin eihän se mitään jaksa tehdäkään.

Työpäivän aikainen liike lisääntyi

Hyvinvointivalmennukseen ei kuulu varsinaisesti liikunnan ohjausta, mutta omatoimiseen liikuntaan kannustetaan ohjelman aikana. Aktiivisuusranneke auttaa osaltaan lähettämällä muistutuksia. Ruokavaliomuutosten lisäksi atrialaiset ovat lisänneet taukoliikuntaa työpäivän aikana.

– Olemme kävelleet portaita. Lisäksi meillä on käytössä taukoliikuntaohjelma, joka muistuttaa kerran tunnissa liikuntatauosta, Saarela kertoo.

Hänkin nousee nykyisin kerran tunnissa tuolista jumppaamaan. Sähköpöydän ansiosta myös seisten työskentely onnistuu. Tosin Saarela kertoo, ettei kulumien takia pysty
seisomaan varttia pidempään.

Vaikka Saarela ei kokenut suuremmin tarvetta hoikistua, hänen odotuksensa ohjelman tehosta olivat alussa turhan korkealla.

– Vähän petyinkin ensin itseeni, kun olin kuvitellut, että painoa lähtee ohjelman myötä enemmän. Keskusteltuani asiasta ohjaajan kanssa ymmärsin, että painoa pudottaakseni tarvitsisin runsaasti arkiliikuntaa joka päivä. Vaikka kävelen ja jumppaan vapaa-aikanani, teen pitkiä päiviä ja istun työssäni koko päivän. En siten kuluta päivän mittaan kovin paljon.

Nyt Saarela on jo tyytyväinen valmennuksen tuloksiin. Painoa putosi kuusi kiloa. Ohjelman avulla opittu säännöllinen ateriarytmi ja kasvisvoittoiset ateriat helpottavat jatkossa painonhallintaa.

 

Juttu ilmestyi alun perin TTT-lehdessä 1/2020.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje