Luonnossa liikkuminen vaikuttaa suotuisasti hyvinvointiimme, mutta aina liikkeelle lähtemiseen ei tahdo olla puhtia. Mielenterveyden keskusliiton laatima Askeleita luontoon -kalenteri auttaa löytämään luontoelämyksiä läheltä.

Verkossa vapaasti ladattavissa olevan kalenterin tavoitteena on tutustuttaa ihmisiä luontoon ja näin auttaa heitä pitämään huolta mielen hyvinvoinnista. Kalenterissa joka kuukaudelle on neljä yksinkertaista tehtävää. Esimerkiksi joulukuussa kuunnellaan, kuuluuko ympäriltä yhtään linnunlaulua, ja etsitään puu, jota vasten venytellä tai tehdä punnerruksia. Tammikuussa voi katsella tähtitaivasta ja tunnustella talviviimaa ihollaan.

Tehtävät eivät ole sidoksissa toisiinsa, vaan ideana on, että kalenterin voi ottaa käyttöön missä vaiheessa vuotta vain.

– Tehtävissä on paljon aisteihin perustuvaa havainnointia. Lisäksi ne on laadittu niin, että ihmiset löytäisivät luonnon läheltä, vaikkapa lähimetsästä tai kaupungin viheralueelta. Luontokokemus ei tarkoita sitä, että pitäisi lähteä Lappiin vaeltamaan, sanoo liikunta-asiantuntija Kati Rantonen Mielenterveyden keskusliitosta.

Luonto elvyttää ja lisää myönteisyyttä

Idea kalenterin tekemiseen syntyi liiton aiemmin toteuttamasta Askeleita arkeen -hankkeesta ja siitä saadusta palautteesta. Mielenterveyskuntoutujille suunnatussa hankkeessa laadittiin 12 viikon kävelyohjelma, joka kannusti lisäämään liikkumista ja myös herätteli ajattelemaan omia liikkumistottumuksia.

– Tämän jälkeen saimme osallistujilta toiveita ohjelmasta, joka veisi luontoliikunnan pariin, Rantonen kertoo.

Luonnossa oleskelu antaa hyvää vastapainoa työn kuormituksille, koska se rauhoittaa, elvyttää ja palauttaa rasituksista. Rantonen muistuttaa, että tutkimustiedon mukaan jo 15 minuutin luonnossa oleskelu laskee verenpainetta ja saa sykkeen alenemaan.

– Mieliala kohenee, murheet unohtuvat, ja mieli rauhoittuu. Luonnon avulla myös suhde itseen ja muihin koetaan aiempaa myönteisemmäksi. Kävellessä askeleita kertyy kuin huomaamatta, koska luonnossa liikkuminen koetaan tavallista helpommaksi ja kevyemmäksi, Rantonen summaa tutkimustuloksia.

Kalenteri on pdf-muotoinen ja tulostettavissa maksutta liiton verkkosivuilta: https://www.mtkl.fi/toimintamme/lisaa-liikuntaa-arkeen/askeleita-luontoon/

 

Teksti: Helinä Kujala

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje