Työelämä

Matkakulu­vähennysten tilapäinen korotus voimaan – enimmäismäärä on 8 400 euroa

Lähes 600 000 suomalaista hyötyy parantuneista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluvähennyksistä. Edut saa käyttöön heinäkuusta alkaen, tiedottaa Verohallinto.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Autot seisovat bensa-asemalla tankattavina lappeenrantalaisella bensa-asemalla.

Eduskunta päätti tilapäisistä korotuksista matkakuluvähennyksen enimmäismäärään ja oman auton käytöstä maksettavaan vähennykseen.

Verohallinnosta kerrotaan, että lähes 600 000 henkilön matkakulut kodin ja työpaikan välillä ovat niin korkeat, että he hyötyvät keväällä päätetyistä tilapäisistä korotuksista matkakuluvähennykseen tai oman auton käytöstä saatavaan kilometrikorvaukseen.

Parantuneet veroedut saa käyttöön heinäkuun alusta, kun tekee uuden verokortin. Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa. Kun matkakulut tai kilometrikohtaiset vähennykset ilmoittaa verokorttihakemuksessa, aikaisempaa suurempi verovähennys voi pienentää loppuvuoden veroprosenttia.

– Verokorttihakemuksessa kannattaa ilmoittaa arvio koko vuoden matkakuluista kodin ja työpaikan välisillä matkoilla, mutta vain, jos kulut ylittävät 750 euron omavastuun. Riippuu henkilön tuloista ja vähennyksen suuruudesta, pieneneekö veroprosentti, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Verokortin päivittämisen yhteydessä kannattaa lisäksi tarkistaa, pitääkö tälle vuodelle arvioitu tuloraja paikkansa ja tarvittaessa päivittää arviota tänä vuonna saatavista tuloista, neuvoo Verohallinnon tiedote.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä ja kilometrikohtainen vähennys kasvavat 

Kodin ja työpaikan välisten matkakulujen enimmäismäärä nousee tilapäisesti 7 000 eurosta 8 400 euroon. Matkakulujen omavastuu säilyy ennallaan 750 eurossa.

Lisäksi oman auton käyttöön liittyvät kilometrikohtaiset vähennykset kodin ja työpaikan välisillä matkoilla nousevat väliaikaisesti tälle vuodelle. Korotus on viisi senttiä kilometriltä.

Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytön mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät: Miten vähennän asunnon ja työpaikan väliset matkakulut verotuksessa – vero.fi

Keskimäärin rahallinen hyöty parantuneista vähennyksistä on noin 240 euroa.

Matkakuluvähennyksen korotuksesta parhaimmillaan noin 500–600 euron hyöty 

Kodin ja työpaikan välinen matkakuluvähennyksen korotus hyödyttää arviolta reilua 30 000:ta henkilöä.

– Jos saa täyden 8 400 euron matkakuluvähennyksen aikaisemman 7 000 euron sijaan, taloudellinen hyöty on noin 500–600 euron luokkaa aikaisempaan verrattuna. Vähennyksestä koituvaan tarkkaan hyötyyn vaikuttavat henkilön tulot ja muut vähennykset, sanoo Ylitalo.

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje