Lyhyet

Närästyslääkkeet eivät todennäköisesti yhteydessä kuolleisuuteen

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Närästyksen hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet on joissain tutkimuksissa yhdistetty suurentuneeseen kuoleman riskiin, mutta tuoreiden tulosten valossa yhteys on todennäköisesti johtunut potilaiden sairauksista, jotka aiheuttavat kuolemia.

Tulokset perustuvat 50 000 naisen ja 22 000 miehen keskimäärin 14-vuotiseen seurantaan.

Aluksi tulokset viittasivat siihen, että protonipumpun estäjiä käyttävät menehtyivät seurannan aikana muun muassa syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin muita osallistujia todennäköisemmin. Yhteys kuitenkin käytännössä katosi analyysissa, jossa suljettiin pois kuolemat, jotka tapahtuivat kuuden vuoden sisällä lääkityksen aloittamisesta.

Lääkityksen aloittamisen aikoihin sattuvista kuolemista monet johtuvat sairauksista, joiden oireiden hoidossa usein käytetään protonipumpun estäjiä. Jos näitä tapauksia ei rajata pois, kuolemien voidaan virheellisesti tulkita johtuvan protonipumpun estäjistä, tutkijat kirjoittavat.

Lopulta viitteitä löytyi vain siitä, että protonipumpun estäjiä käyttävät saattoivat menehtyä munuaistauteihin muita todennäköisemmin, mutta yhteys oli epävarma ja pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Aiemmissa tutkimuksissa protonipumpun estäjät on yhdistetty muun muassa suurentuneeseen diabeteksen ja dementian riskiin. Tämän vuoksi niitä ei pitäisi käyttää turhaan eikä tarpeettoman pitkään.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje