Työhyvinvointi

Netti- ja someriippuvuus haittaa työssä suoriutumista – päihdeohjelma helpottaa ongelmien ratkomista

Miten toimia, jos työntekijällä on niin pakottava tarve pelata rahapelejä tai surfata netissä, että työtehtävät jäävät hoitamatta?

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Shutterstock
Piirroskuvassa jokaisella on kännykkä kädessä.

Niin kutsuttuja toiminnallisia riippuvuuksia on yhä enemmän alettu huomioida työpaikkojen päihdeohjelmissa. Esimerkiksi Lempäälän kunnassa on laadittu päihde- ja toiminnallisten riippuvuuksien ohjelma. Se on päivitetty versio jo aiemmin kunnassa käytössä olleesta päihdeohjelmasta.

Tarve päihdeohjelman päivittämiseen on kunnan henkilöstöjohtajan Auli Nevantien mukaan syntynyt käytännön tapausten kautta.

– Myös meillä on ollut tilanteita, joissa netti­riippuvuus on valunut työhön niin, että työ ei aivan normaalisti sujukaan. Haluamme tukea työntekijöitämme myös tällaisissa tilanteissa, ja olemme yhdessä työterveyshuollon kanssa löytäneet tukikeinoja, joilla varmistetaan työn tekeminen toiminnallisesta riippuvuudesta huolimatta, Nevantie kertoo.

Tukitoimi voi hänen mukaansa olla esimerkiksi työntekijän apuna toimiva yksilövalmentaja, joka yhdessä työntekijän kanssa rakentaa työpäivän rutiineja niin, että työt onnistuvat.

Kun kunta ryhtyi uudistamaan päihdeohjelmaansa aiempaa kattavammaksi, se sai siihen ulkopuolista asiantuntemusta EHYT ry:stä.

– Toiminnalliset riippuvuudet alkavat näkyä päihdeohjelmissa muissakin organisaatioissa. Esimerkiksi netti- ja someriippuvuus on ilmiö, joka haastaa entistä enemmän keskittymistä etenkin etätyössä ja kriisitilanteissa, EHYTin osastopäällikkö Heikki Luoto toteaa.

Päihdeohjelma on tukena myös huumeongelmien ehkäisyssä ja ratkomisessa

Päihdeohjelmaa suositellaan kaikille työpaikoille, mutta pakollinen se on silloin, jos työnantaja teettää huumausainetestejä esimerkiksi rekrytoinnin yhteydessä.

Huumetestaus työelämässä on tarkkaan säädeltyä, ja prosessi onkin syytä kuvata päihdeohjelmassa yksityiskohtaisesti. Käytännöt helpottuvat, kun työpaikalla kaikki tietävät, missä tilanteissa testataan, mikä taho testin tekee ja kuinka testiin liittyviä tietoja käsitellään.

Työnhakijalta ja tai organisaatiossa uusiin tehtäviin hakeutuvalta työntekijältä voidaan pyytää todistus huumausainetestistä vain, jos kaksi kriteeriä täyttyy.

Ensinnäkin työn pitää edellyttää tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä. Toisena kriteerinä on, että työnteko huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeriippuvaisena voisi vaarantaa muun muassa työ-, asiakas- tai liikenneturvallisuuden.

Vaihtoehtoinen toinen kriteeri on, että erityistä luottamusta vaativaa työtä tehdään tiloissa, joita työnantaja ei valvo, tai työtä tehdään alaikäisten parissa tai työssä pääsisi käsiksi huumausaineisiin tai sellaisena käytettäviin lääkkeisiin.

Huumeiden käyttökokeilut ovat lisääntyneet etenkin nuorilla aikuisilla.

Tilaaja, lue koko juttu Huumeissa piilee riski työpaikallakin

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje