Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat tänä syksynä 400 yritystä kemiallisten tekijöiden valvontaviikoilla. Tarkastuksissa käytiin läpi työpaikan kemikaaliluettelo, käyttöturvallisuustiedotteet ja kemiallisten riskien arviointi. Valvonta kohdistui lähinnä teollisuuden yrityksiin sekä auto- ja moottoripyöräkorjaamoihin ja pesuloihin.

Tulokset paranivat viime vuodesta, sillä tänä vuonna tarkastetut yritykset saivat etukäteen ohjeet asioiden kuntoon saattamiseksi. Tulosten mukaan puolet yrityksistä oli ryhtynyt toimenpiteisiin tai hoitanut tarvittavat asiat kuntoon ennen tarkastusta. Lisäksi kymmenellä prosentilla tilanne oli hyvä jo ennestään.

– Tämä oli meille hyvä viesti siitä, että ohjaava ja neuvova ote vie asioita eteenpäin, sanoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Riskinarvioinnissa yhä puutteita

Tarkastajat havaitsivat eniten puutteita riskinarvioinnissa, jota ei ollut tehty lainkaan 40 prosentissa työpaikoista. Aunon mukaan suurimmaksi syyksi tähän paljastui tiedon puute.

–Meidän näkökulmastamme oli hieno huomata, että vain seitsemän prosenttia ei pitänyt riskinarviointia tärkeänä. Aika isoon joukkoon siis pystytään vaikuttamaan ohjauksella ja neuvonnalla, Auno toteaa.

Käyttöturvallisuustiedotteet olivat kunnossa joka toisessa yrityksessä. Joka neljännessä yrityksessä käyttöturvallisuustiedotteet puuttuivat tai olivat vanhentuneita tai niitä ei ollut hyödynnetty riittävästi riskinarvioinnissa. Kemikaaliluettelo oli asianmukainen lähes 60 prosentilla työpaikoista.

Teksti: Helinä Kujala

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje