Työelämä

Olisiko aika keskustella: kannabis ja työelämä?

| Teksti: Sanna Alajoki

Kannabiksen käyttöön suhtaudutaan aiempaa vapaamielisemmin. Liki 20 prosenttia suomalaisista on ainakin kerran kokeillut kannabista, miehet yleisemmin kuin naiset. Kannabis liittyy erityisesti nuoriin ikäluokkiin: 25–34-vuotiaiden keskuudessa sitä kokeilleita on lähes 40 prosenttia.

– On järkevää miettiä, missä töissä kannabis on riski, kun sen käyttö näyttää arkipäiväistyneen. Miten työnantajat suhtautuvat mahdollisuuteen, että ihmiset ovat psyykkisesti työkyvyttömiä tekemään tiettyjä tehtäviä? kysyy sosiaalipsykiatrian professori, psykiatri Sami Pirkola Tampereen yliopistosta.

Jotkin Yhdysvaltojen osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen käytön. Usea työnantaja on USA:ssa päätynyt kieltämään työntekijöiltään kannabiksen käytön sekä työajalla että työajan ulkopuolella.

Sami Pirkola korostaa, että kannabiksen vaikutuksista pitäisi keskustella asiapohjalta, vaikka aihe herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.

Toimittaja Marjaana Anttilan laaja artikkeli Pöllyssä töissä? Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 1/2016.

Haastateltavina Sami Pirkolan lisäksi muun muassa Neste Oyj:n johtava työterveyslääkäri Bernt Savonius, VR:n ylilääkäri Otso Ervasti ja HUS:n johtava työterveyslääkäri Leena Forss-Latvala.
(Kuva: Thinkstockphotos)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje