Työturvallisuus

Onko työntekijä yhteiskunnan suojeluksessa?

Työturvallisuusrikosten selvittäminen kuuluu poliisille. Tutkinta kestää yleensä melkein vuoden päivät. Miksi tutkinta-ajat ovat niin pitkiä?

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Työturvallisuusviranomaista työturvallisuusrikosten hidas käsittely turhauttaa. Ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen AVIsta suomii työturvallisuusrikosten selvittämiskäytäntöjä. Hänen mielestään poliisi on luokitellut työturvallisuusrikokset vähempiarvoisiksi rikoksiksi kuin muut ihmisen henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset.

– Tätä on erittäin vaikea ymmärtää, koska työturvallisuusrikoksista rankaisemisessa on kysymys yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta eli kansalaisten terveyden ja hengen suojelemisesta heidän jokapäiväisessä työssään. Mielestäni Suomessa julkinen valta ei huolehdi asianmukaisesti työvoiman suojelusta, Pelkonen sanoo.

Selvitettäviä tapauksia on vuosittain reilut 200

Poliisin tulee tutkia kaikki tapaukset, joissa on syytä epäillä rikosta. Kuitenkin poliisi voi tehdä päätöksen tutkimatta jättämisestä.

– Jos rikos katsotaan vähäiseksi, esitutkinta voidaan jättää toimittamatta, jos asianomistajalla ei ole asiassa vaatimuksia tai jos syyttäjä päättää rajoittaa esitutkintaa, sanoo poliisitarkastaja Kari Siivo Poliisihallituksesta.

Suomessa poliisin tietoon tulevia työturvallisuusrikoksiksi laskettavia tapauksia on ollut viime vuosina keskimäärin parisensataa vuodessa. Poliisi saa selvitettyä niistä yli 90 prosenttia. Tutkinta-ajat ovat melko pitkiä, 300–350 vuorokautta. Työturvallisuusrikosten selvittelyssä poliisi pyytää erilaisia lausuntoja muilta viranomaisilta ja asiantuntijoilta, mikä pidentää tutkinta-aikaa.

Jotkin rikokset menevät tutkinnassa työturvallisuusrikosten edelle. Se johtuu poliisin priorisoinnista, jota tehdään esimerkiksi rikoksen vakavuuden ja rikoksesta aiheutuneen vahingon perusteella. Osa rikoksista pyritään selvittämään muita nopeammin, kuten lapsiin kohdistuvat rikokset. Osassa priorisointiperusteena on se, että rikollinen toiminta jatkuu edelleen.

Poliisin mielestä työturvallisuusrikoksia ei voikaan suoraan verrata muihin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin, esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan.

– Yleensä työnantaja reagoi jo työturvallisuusviranomaisen antamiin ohjeisiin ja määräyksiin, vaikka rikosepäilyä selvitettäisiin myöhemmin. Usein myös rikoksen näyttö on turvattu, poliisipartio ja vakavimmissa tapauksissa poliisin tekninen tutkinta on käynyt paikalla heti tapahtuneen jälkeen, dokumentoinut paikan ja puhuttanut asianosaisia, vaikka tutkinnan loppuun saattaminen kestäisi, Siivo toteaa.

 

Lähde: Poliisin tietoon tulleet työturvallisuusrikokset 2020–2024

Työturvallisuusrikos (RL 47:1 §)

Kyseessä on rikoslain mukainen rikos, kun:

  • Työnantaja tai tämän edustaja tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo työturvallisuusmääräyksiä vakavalla tavalla, ja

  • toiminta aiheuttaa tai voi aiheuttaa vakavaa vaaraa työntekijän hengelle tai terveydelle.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje
Työ Terveys Turvallisuus -lehti TTT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.