Lyhyet

Sakot yhteisen työmaan työnantajille

| Teksti: Helinä Kujala

Palvelutalotyömaalla Laukaassa sattui työtapaturma, jonka seurauksena rakennusliikkeen työnjohtaja tuomittiin 45 päiväsakkoon ja hallituksen puheenjohtaja 35 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi rakennuttajana ja päätoteuttajana toimineet yritykset tuomittiin yhteisösakkoon, josta rakennusliikkeelle koituu maksettavaa 11 000 ja rakennuttajalle 6 000 euroa.

Työmaalla sattui aliurakoitsijan vammautumiseen johtanut työtapaturma vuonna 2015. Rakenteilla olevan talon yläpohjassa olevassa ilmanvaihtokonehuoneessa tehtiin aika ajoin muun muassa sähkötöitä, ja kulkutienä käytettiin talon räystästä vasten asetettuja tikkaita. Työmaalla sähköasennuksia tehnyt aliurakoitsija laskeutui alas nojatikkaita käyttämällä tukenaan katolle kiinnitettyä lautaa. Lauta irtosi asentajan otteesta, ja hän putosi 2,5 metriä betonilattialle.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan työmaalla oli useita turvallisuuspuutteita: Nojatikkaita oli käytetty kulkutienä useita kuukausia. Rakennustyötä varten ei ollut laadittu asianmukaisia turvallisuusasiakirjoja eikä putoamissuojaussuunnitelmia. Työturvallisuusmääräysten mukaiset viikoittaiset kunnossapitotarkastukset oli laiminlyöty. Työmaan turvallisuuskoordinaattoriksi oli ilmoitettu sellainen rakennusliikkeen edustaja, jolla ei ole tarvittavaa pätevyyttä ja joka ei ollut asiasta edes tietoinen.

Rakennuttajana toimi oululainen kiinteistösijoitusyhtiö ja päätoteuttajana laukaalainen rakennusliike. Yrityksillä oli aiemminkin ollut yhteisiä rakennushankkeita, joissa ne olivat saaneet viranomaisilta toimintaohjeita ja kehotuksia muun muassa putoamissuojauksen ja turvallisuusseurannan puutteista.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa helmikuussa 2018. Asentajalla ei ollut oikeudessa rangaistus- tai korvausvaatimuksia.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje