Lyhyet

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdollista vankeutta toimitusjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut ravintola-alan yhtiön toimitusjohtajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Yhtiö sai maksettavakseen 1 000 euron yhteisösakon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Toimitusjohtaja oli ottanut työntekijän kahvilaan opettelemaan työntekoa ja siivoamaan. Hän oli luvannut, että myöhemmin työntekijällä olisi mahdollisuus päästä yhtiöön oikeasti töihin. Toimitusjohtaja oli kohdistanut työntekijään useita seksuaalisia tekoja työssä olon yhteydessä. Hän oli muun muassa tarjoutunut hieromaan työntekijää, suudellut tätä selkään ja kosketellut intiimialueilta.

Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtaja oli käyttänyt törkeästi väärin työntekijän riippuvuussuhdetta itseensä ja alistanut tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi. Työnantajan tulisi päinvastoin estää haittaa aiheuttava ja epäasiallinen kohtelu.

– Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään heti saatuaan siitä tiedon. Työntekijän tulee siis ilmoittaa häirinnästä. Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita silloin, jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, toteaa Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Ilmoitusta ei Virkin mukaan vaadita myöskään silloin, jos teot ovat sellaisia, että esimiesasemassa toimivan kuuluisi ilman erillistä ilmoitustakin ymmärtää niiden olevan epäasiallisia.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.6.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje