Lyhyet

Suositeltava askelmäärä on selvillä – 9 800 askelta päivässä paras määrä dementian ehkäisyyn

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Päivittäinen liikunta voi auttaa dementian ja muiden muistisairauksien ehkäisyssä, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella optimaalinen määrä olisi noin 9 800 askelta päivässä.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja niiden perusteella riski sairastua dementiaan seitsenvuotisen seurannan aikana oli pienimmillään, kun osallistuja käveli noin 9 800 askelta päivässä. Kaikki liikunta oli hyväksi ja sairastumisriski pieneni myös noin 3 800 päivittäisellä askeleella, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.

Tutkijat tarkastelivat myös liikunnan intensiivisyyden vaikutuksia ja havaitsivat sairastumisriskin pienentyvän enemmän, jos päivässä oli runsaasti intensiivisen liikkumisen jaksoja.

Liikunnan ja aktiivisen elämäntavan hyödyt muistisairauksien ehkäisyssä on tiedetty ennenkin, mutta päivittäisen askelmäärän ja intensiteetin vaikutuksia ei tiettävästi ole selvitty tätä ennen.

Tutkimukseen osallistui 78 000 keskimäärin 61-vuotiasta brittiä, joita seurattiin seitsemän vuoden ajan. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin ranteessa kannettavilla aktiivisuusmittareilla. Seurannan aikana 866 osallistujaa sairastui dementiaan.

Kommentit

  1. Mielenkiintoista tietoa fiksulla jaottelulla. Luin osiot uudelleen kunnes huomasin jo lukeneeni sen.
    Seurannassa suurin piirtein sama määrä henkilöitä sairastui demenitaan joka ryhmässä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje