Lyhyet

Telineitä purkanut työntekijä putosi – seurauksena sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Pirkanmaalaisessa rakennusalan yrityksessä sattunut työtapaturma johti oikeudenkäyntiin, jossa yrityksen toimitusjohtaja ja työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tapaturma sattui huhtikuussa 2018, kun työntekijä putosi purettavina olleilta työtelineiltä ja loukkaantui. Telineestä oli siinä vaiheessa purettu jo työntekijän yläpuolella olleet tasot, ja myös tuenta rakennuksen ulkoseinään oli purettu. Teline kaatui ulkoseinää päin, koska sen työtasoja oli kasattu maahan nojalleen telinettä vasten. Työntekijä putosi noin 1,8 metrin korkeudelta.

Työsuojeluviranomaisen mukaan yrityksessä oli laiminlyöty useita telineen pystytykseen ja käyttöön liittyviä määräyksiä. Purkamista johtaneelle henkilölle ei ollut annettu tehtävään liittyvää ja erityisiä vaaroja koskevaa erityisopastusta. Yritys oli hankkinut tehtävää varten telineen ruotsinkieliset käyttöohjeet, mutta työnjohtaja ja työntekijät eivät osanneet ruotsia. Työnantaja ei myöskään ollut tehnyt työmaakohtaista vaarojen selvittämistä ja arviointia. Pirkanmaan käräjäoikeudessa asiassa vastaajina olleet toimitusjohtaja ja työnjohtaja myönsivät menettelyn.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta muistutetaan, että poikkeustilanteet ovat yleisen kokemuksen mukaan vaarallisimpia. Työnantajan tulee huolehtia erityisen tarkasti työturvallisuudesta, kun työntekijät tekevät perustehtäviinsä kuulumatonta työtä. Tässäkin tapauksessa oli kyse tehtävästä, joka oli yleensä teetetty alihankintana.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 17.7.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje