Lyhyet

Terveysriskien hallinta ontuu monella työpaikalla

| Teksti: Helinä Kujala

Työn terveysriskien hallinnassa on vielä parannettavaa monilla työpaikoilla. Asianmukainen työterveyshuollon työpaikkaselvitys puuttui lähes 30 prosentilta tarkastetuista työpaikoista, kun työsuojelutarkastajat tekivät tehovalvontaa syksyn 2017 aikana. Työterveyshuolto puuttui kokonaan kahdeksalta prosentilta.

Tehovalvonta kohdistui yhteensä noin 360 työpaikkaan Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Länsi-Uudellamaalla. Tavoitteena oli varmistaa, että työpaikoilla tiedetään työn terveysriskit ja pystytään näin torjumaan terveyshaittoja jo ennalta. Terveysriskien hallinnassa on olennaista työnantajan yhteistyö työntekijöiden ja työterveyshuollon kanssa. Tarkastuksista ei ilmoitettu työpaikoille etukäteen.

– Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto arvioi, millaisia terveyshaittoja työ mahdollisesti aiheuttaa, ja antaa työnantajalle toimenpidesuosituksia. Työnantaja maksaa työterveyshuollon palveluista, joten niiltä kannattaa
myös vaatia laatua, muistuttaa ylitarkastaja Tuula Uurala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Myös hyviä esimerkkejä löytyi

Työpaikan oma vaarojen selvitys ja arviointi oli tekemättä 15 prosentilla tarkastetuista työpaikoista. Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja on riittävän järjestelmällisesti selvittänyt työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät.

Ilahduttavaa oli se, että melkein kaikilla työpaikoilla työnantaja ja työntekijät tekivät yhteistyötä työsuojeluasioissa. Myös työsuojeluvaltuutettu oli yli kymmenen hengen työpaikoilla useimmiten valittu.

Tehovalvonnassa tarkastettiin hyvin erilaisia työpaikkoja aina perintätoimistoista taimitarhoihin ja autokorjaamoista yhdistyksiin. Noin 40 prosenttia työpaikoista sai tarkastuksesta puhtaat paperit, eli niissä oli kaikki tarkastetut asiat hoidettu lainmukaisesti.

– Jotkut isoon konserniin kuuluvat työpaikat ja IT-alan yritykset olivat hoitaneet työsuojeluasiat suorastaan esimerkillisesti, Uurala kertoo.

Valvonnan ohella tarkastajat jakoivat työpaikoille tietoa työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta, työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta ja Pienyrityksen tietopaketista.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje