Lyhyet

Terveysriskien arvioinnissa puutteita kauppakeskuksissa

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Suomen työsuojeluviranomaiset tarkastivat yhteensä 97 liikettä kauppakeskuksissa Espoossa, Vantaalla ja Järvenpäässä. Tarkastuksilla selvitettiin, onko työterveyshuollon työpaikkaselvitys tehty ja onko se henkilöstön nähtävillä, onko työntekijöille otettu tapaturmavakuutus ja onko väkivallan uhkaan varauduttu. Vain 45 työpaikalla kaikki asiat oli hoidettu lainmukaisesti.

– Määrä on pieni, sillä nämä ovat työsuojelun perusasioita, joiden tulisi olla kunnossa ihan jokaisella työpaikalla, sanoo työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Väkivallan uhkaan oli liikkeissä varauduttu mallikkaasti: vartijapalvelut toimivat hyvin, ja työntekijät tiesivät, miten uhkatilanteissa tulee toimia. Sen sijaan työterveyshuollon työpaikkaselvitys oli tekemättä 25 työpaikalla.

– Jos työpaikkaselvitystä ei ole tehty, käytännössä se tarkoittaa sitä, että työn ja työolosuhteiden merkitystä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle ei ole arvioitu, Pardain-Patanen sanoo.

Kaupan alalla keskeisiä vaaratekijöitä ovat väkivallan uhkan lisäksi esimerkiksi käsin tehtävät nostot ja siirrot, pöly, kemikaalit ja yötyö. Jos vaaratekijät aiheuttavat erityistä sairastumisen vaaraa, työnantajan on huolehdittava, että työntekijälle tehdään lakisääteiset terveystarkastukset.

Tarkastuksia tehtiin marraskuun aikana Espoon Sellossa, Vantaan Tikkurissa ja Dixissä sekä Järvenpään Prismakeskuksessa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje