Lyhyet

Tavarataloyhtiölle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tavarataloyhtiölle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön myymäläpäällikölle ja hyllytyspäällikölle tuomittiin 10 päiväsakkoa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tavaratalon varaston piha-alueella Ylivieskassa sattui kesällä 2019 tapaturma, jossa 16-vuotias kesätyöntekijä loukkaantui lievästi pudottuaan maahan noin kahden metrin korkeudesta.

Kesätyöntekijä oli ajanut trukkipyöräkuormaajan peräkärrypinon eteen. Hän oli noussut pinon päälle ja alkanut irrottaa päällimmäistä peräkärryä. Hänen aikeenaan oli kiinnittää peräkärryn ympärille liinat ja nostaa se alas. Työntekijä oli kuitenkin astunut harhaan ja pudonnut alas jäätyään ensin jalastaan roikkumaan trukkipyöräkuormaajan piikeissä oleviin liinoihin.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiössä ei ollut noudatettu nuoria työntekijöitä koskevaa työturvallisuuslainsäädäntöä. Trukki- ja pyöräkuormaajatyö katsotaan 16–17-vuotiaalle työntekijälle vaaralliseksi työksi, josta on tehtävä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle.

Tapahtumahetkellä kesätyöntekijä oli tehnyt yksin vaarallista työtä ilman työnjohdon valvontaa. Hänellä oli ollut mukanaan yhtiön päivystyspuhelin, johon toimeksiannot olivat saapuneet. Käräjäoikeus arvioi, että päivystyspuhelimen uskominen vaarallista työtä tekevälle nuorelle osoittaa, että tämän työturvallisuudesta ei ollut riittävästi huolehdittu.

 

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 15.12.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje