Lyhyet

Toimistotyö ei suojaa työmatkatapaturmalta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Työmatkatapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työpaikalla sattuneet tapaturmat, muistuttavat Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva ja Tapaturmavakuutuskeskus.

Palkansaajille sattui 24 550 työmatkatapaturmaa vuonna 2017. Määrä nousi edellisvuodesta 14 prosenttia.

Valtaosa työmatkatapaturmista on kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia, ja useimmiten liukastelija on asiantuntija- ja palveluammatissa toimiva. Sääolot, talviset liukkaat väylät ja lumisateen heikentämä näkyvyys kasvattavat työmatkatapaturmien määrää.

Aamu- ja iltapäiväruuhkissa vaaratilanteiden määrä ja vahinkoriski kasvavat erityisesti, jos on pimeää ja huono keli.

Työmatkaturvallisuuteen voi vaikuttaa ottamalla sään ja kelin huomioon sekä varaamalla matkalle aikaa ja varustautumalla asianmukaisesti. Työturvallisuuskeskus muistuttaa, että liikenne on vuorovaikutusta. Liikkuminen on turvallista, kun noudatetaan sääntöjä keskittyen ja tarkkaillen muiden aikeita.

– Liikenne on monelle työpäivän vaarallisinta aikaa. Työpaikoilla on sovellettava nolla tapaturmaa -ajattelua myös työmatkaturvallisuuteen ja asetettava selkeät tavoitteet tapaturmien vähentämiseksi, sanoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Kerttuli Harjanne.

Työnantaja voi selvittää työtekijöidensä työmatkaturvallisuutta kyselyllä. Työpaikan lähiympäristön tulee olla turvallinen niin autolla, kävellen, polkupyörällä kuin joukkoliikenteelläkin työmatkojaan kulkeville.

Työmatka on kodin ja työpaikan välinen matka. Työmatkalla työntekijälle sattunut tapaturma korvataan työnantajan pakollisesta tapaturmavakuutuksesta.

 

Työturvallisuuskeskuksen, Tapaturmavakuutuskeskuksen ja Liikenneturvan laatimat työmatkaturvallisuutta julisteet ovat vapaasti ladattavissa ja tulostettavissa Työturvallisuuskeskuksen Työmatkaturvallisuus-sivustolla.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje