Blogi

Oman liikenneturvallisuuden parantaminen – yksinkertaista ja monimutkaista

Olen viime päivinä miettinyt paljon sitä, miten ihmisten liikennekäyttäytymiseen voisi vaikuttaa pehmein keinoin ja miten se onnistuisi työssäni parhaiten.

Jos halutaan vaikuttaa, pitää saada muutos käyttäytymisessä aikaan. Pelkkä viestin perille meneminen ei riitä, ellei se aiheuta muutosta.

Muutokset voivat olla pieniä arkisia asioita. Ajoetäisyyden huomioimista, talvirenkaiden vaihtoa ajoissa, pitäväpohjaisten kenkien hankintaa tai pyöräilykypärän käyttöä.

Avain muutokseen on motivaatio. Miksi ihminen muuttaisi mitään käyttäytymisessään? Jos asian tiivistää ja yksinkertaistaa, motivoitumisessa nähdäkseni tavoitellaan hyötyjä tai vältellään haittoja. Hyödyt voivat olla kaikkea materiaalisen ja ideologisen välillä. Samoin haitat. Molemmat voivat kohdistua itseen tai laajempaan joukkoon, vaikka koko yhteiskuntaan.

Yksilön kannalta motivaatio on joka tapauksessa yksi keskeisistä liikennekäyttäytymisen osatekijöistä, sillä jokainen tekee liikenteessä päätöksiä itsenäisesti. Kun on tottunut toimimaan tietyllä tavalla ja kaikki on omasta mielestä sujunut, miksi muuttaisi mitään omassa toiminnassaan? Entä jos ei ole edes oivaltanut, että paremminkin voisi mennä? Entä jos liikkuminen ei tunnu vaaralliselta tai vaara suurelta? Jos valistuneet neuvot kaikesta, minkä voisi tehdä paremmin, tuntuvat oman elämän kannalta vierailta?

Muutoksen herättelyä

Ihmisten mielikuva itsestään keskivertoa parempana kuljettajana on usein toistettava latteus. Tieteellisesti on todistettu, että kun ihmiset laitetaan kunnolla arvioimaan ajamistaan, arviot ovat melko osuvia. Muutos sen sijaan on vaikeampaa. Toimintatavat ovat syvälle juurtuneita ja jos niihin oltaisiin tyytymättömiä, muutos olisi jo tehty. Liikennekäyttäytymiseen vaikuttaminen onkin osaltaan herättelyä.

Liikkuminen on osa elämäntapaa ja heijastelee arvomaailmaa. Matkojen määrä ja laatu valikoituvat sen mukaan, mitä niillä tavoitellaan. Liikenteessä taitava ei välttämättä tarkoita turvallista. Taidot auttavat, jos niitä käyttää turvallisiin päämääriin.

Kaukaa viisas

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista. Itselleni toimii sisäinen puhe siitä, mikä on aidosti tärkeää. Mitä kohti kannattaa suuntautua ja mitä kannattaa tehdä? Millaisia seurauksia omilla virheillä voi olla. Mitä tilaa itselleen, jos toimii tietyllä tavalla? Jokaisen liikenteessä liikkujan olisi hyvä suhtautua omaan toimintaansa kriittisesti ja kysyä, millaisia seurauksia nykyisellä toiminnallaan itselleen tilaa.

Suomen kielessä on sanonta ”kaukaa viisas”. Se kuvaa hienosti sitä, mikä turvallisessa liikennekäyttäytymisessä olennaisinta. Kutsumme sitä myös ennakoinniksi. Sitä että ottaa turvallisuuden osaksi arjen valintojaan: kenkien, auton, pyöräilyvarusteiden, kokonaisten matkojen ja aikataulujen. Se on kaukaa viisasta ja palkitsee turvallisuudelle tyypillisellä, vähän tylsälläkin tavalla. Kaikki sujuu suunnitellusti.

Toisaalta voi olla paikallaan myös miettiä, mikä on ”kaukaa viisaan” vastakohta ja mitä siitä voi pahimmillaan seurata. Jos se kuvaa omaa toimintaa, on muutosten aika.

 

Teksti: Antero Lammi, kehittämispäällikkö, Liikenneturva

Kuva: Liikenneturva

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje