Lyhyet

Tulehduksellinen suolistosairaus ei lievity terapialla – masennus ja stressi voivat silti vähentyä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Psykoterapia ja muut terapiat eivät todennäköisesti helpota tulehduksellista suolistosairautta sairastavien oireita, mutta saattavat silti lievittää potilaiden masennusta, ahdistusta ja stressiä.

Tulehduksellisten suolistosairauksien on ajateltu reagoivan terapiaan niin sanotun suoli-aivoakselin kautta. Suoli-aivoakseli tarkoittaa suolistomikrobiston, immuunijärjestelmän ja hermoston toiminnallista kokonaisuutta.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 25 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Analyysin perusteella terapiat eivät vaikuttaneet varsinaisiin tulehduksellisen suolistosairauden oireisiin, mutta potilaiden masennus-, ahdistus- ja stressioireet lievittyivät ainakin lyhyellä aikavälillä. Monet analyysiin valitut tutkimukset olivat kuitenkin menetelmällisesti heikkoja, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Tulokset laajentavat saman tutkijaryhmän aikaisempaa meta-analyysia ja viittaavat siihen, ettei terapia todennäköisesti ole tehokas hoito tulehduksellista suolistosairautta poteville. Potilaat, joilla on lisäksi mielenterveyden ongelmia, voivat silti hyötyä terapiasta.

Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet varsinkin länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana ja nykyään lähes 7 miljoonaa ihmistä potee niitä. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat keskeisimmät tulehdukselliset suolistosairaudet.

Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista.

Haavainen paksusuolitulehdus eli haavainen koliitti on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen sairaus, johon liittyvät suolen haavaumat ja tulehdukset aiheuttavat verenvuotoa ja kipuilua.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje