Lyhyet

Televisiomaratonit saattavat altistaa laskimoveritulpille

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Television ääressä yli neljä tuntia päivässä viihtyvillä saattaa olla tavallista suurempi riski sairastua laskimoveritulppaan, tuore tutkimus osoittaa. Tutkijat suosittavat, että pitkiä tv-maratoneja harrastavat jaloittelisivat ainakin puolen tunnin välein ja välttäisivät epäterveellistä napostelua.

Tulokset perustuvat kolmen tutkimuksen ja 131 000:n keskimäärin 54–65-vuotiaan tietoihin, jotka yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Osallistujat olivat terveitä tutkimusten alkaessa, mutta 5–20-vuotisten seurantojen aikana heistä 960 sairastui laskimoveritulppaan.

Riski sairastua laskimoveritulppaan seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi osallistujilla, jotka katsoivat televisiota ainakin neljä tuntia päivittäin. Tämä todettiin verrattuna korkeintaan 2,5 tuntia televisiota päivittäin katsoviin.

Pitkä yhtäjaksoinen paikallaan istuminen esimerkiksi lentomatkoilla tai pitkä vuodelepo sairauden vuoksi suurentavat laskimoveritulpan vaaraa, joten on hyvinkin mahdollista, että myös television katselu altistaa veritulpille. Nyt julkaistussa analyysissa yhteydet havaittiin riippumatta siitä, miten paljon liikuntaa osallistujat harrastivat muina aikoina. Myöskään sukupuoli, ikä tai mahdollinen ylipaino eivät selittäneet tuloksia.

Laskimoveritulppa tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Tulpat syntyvät melkein aina alaraajoihin. Keuhkoveritulppa syntyy, kun hyytymän aiheuttava tukos kulkeutuu keuhkoihin, missä se aiheuttaa muun muassa hengenahdistusta, veriyskää ja rintakipua, kuumeilua ja pahimmillaan kuoleman.

Kommentit

  1. Kääk! Nyt yksi sarjamaratoonari kyllä huolestui! Pitääpä muistaa välillä jaloitella.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje