Lyhyet

Työnantaja ei antanut työtodistusta eikä palkkalaskelmaa – yritykselle uhkasakot

| Teksti: Helinä Kujala

Leppävirralla toimiva siivousalan yritys on saanut työsuojeluviranomaiselta yhteensä 6 000 euron uhkasakot tapauksessa, joka koskee velvollisuutta antaa työntekijälle palkkatodistus ja työtodistus.

Yrityksessä työskennellyt siivooja ei pyynnöistään huolimatta ollut saanut yhtä palkkatodistusta eikä työtodistusta työsuhteen päätyttyä, joten hän otti yhteyttä aluehallintovirastoon. Työsuojelutarkastaja asetti asiakirjojen antamiseksi määräajan. Kun yhtiön edustaja ei edelleenkään toimittanut asiakirjoja, työsuojeluviranomainen teki asiasta rikosilmoituksen ja määräsi yrittäjän antamaan palkkalaskelman ja työtodistuksen sakon uhalla. Uhkasakko oli kummankin asiakirjan osalta 3 000 euroa.

Yhtiön edustaja ei totellut määräystä. Samalla kun työsuojeluviranomainen tuomitsi yhtiön yhteensä 6 000 euron uhkasakkoihin, se ilmoitti myös harkitsevansa uusien, yhteensä 10 000 euron uhkasakkojen asettamista uudella määräajalla. Nämä uhkasakot kohdentuisivat yhtiön edustajaan henkilökohtaisesti.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus antaa kaikille työntekijöille palkkalaskelma ilman erillistä pyyntöä jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Myös työtodistus on annettava työsuhteen päättyessä viipymättä työntekijän sitä pyytäessä.

Näiden asiakirjojen antamatta jättäminen on lain mukaan rangaistava laiminlyönti, josta työsuojeluviranomaisen on tehtävä poliisille rikosilmoitus. Jos työnantaja ei anna asiakirjoja työntekijän pyynnöstä huolimatta, työsuojeluviranomainen asettaa lisäksi yhdenmukaisesti kaikille työnantajille uhkasakot.

Pelkonen huomauttaa, että työtodistus on tärkeä antaa viipymättä, koska työntekijä voi tarvita sitä uuden työ- tai opiskelupaikan hakemisessa. Työtodistus ja palkkalaskelma voivat olla tärkeitä asiakirjoja myös työttömyyspäivärahan saamiseksi.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje