Lyhyet

Työntekijän sormi poikki, tuotantopäällikölle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Vuokratyöntekijän opastuksen laiminlyönti johti työtapaturmaan metallialan yrityksessä Lempäälässä kaksi vuotta sitten. Tapaturmassa työntekijän sormi leikkautui poikki toisen nivelen kohdalta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen tuotantopäällikön kymmenen päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijän sormi oli leikkautunut poikki jäätyään ison, metallisen seinärakenne-elementin ja nostoapukappaleen väliin. Hän oli asentanut nostoapukappaletta rakenteeseen kahden muun työntekijän kanssa, kun kappale oli jumittunut toisesta reunastaan. Työntekijä oli kammennut sitä sorkkaraudalla ja ottanut vasemmalla kädellään tukea rakenne-elementistä.  Kun nostoapukappale oli pudonnut alaspäin, vasemman käden nimetön sormi oli leikkautunut poikki.

Vuokratyöntekijä oli ollut yrityksen palveluksessa vasta kolmisen viikkoa. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli vaarallinen työ, johon työntekijää ei ollut perehdytetty. Käräjäoikeus totesi, että työnantajan kuuluu tunnistaa työhön liittyvät olennaiset vaarat ja antaa ohjeet turvalliseen työskentelyyn. Olisi ollut ennakoitavissa, että ilman ohjeita työntekijä saattaisi käyttää ongelmatilanteessa esimerkiksi sorkkarautaa, kuten muutkin työntekijät olivat tehneet.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa elokuussa 2018.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje