Lyhyet

Työntekijöillä teetettiin osin palkatta töitä hierontayrityksissä – neljälle vankeutta törkeästä kiskonnasta

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yhden henkilön kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen hierontayrityksissä tehdyistä rikoksista. Tuomio tuli yhdeksästä törkeästä kiskonnasta sekä luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi kolmelle muulle henkilölle lyhyemmät ehdolliset vankeusrangaistukset yhdestä tai useammasta törkeästä kiskonnasta sekä yhdelle myös luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä.

Tapaus koskee yhdeksän kiinalaisen työntekijän työskentelyä hieronta-alan yrityksissä Helsingissä, Espoossa ja Lappeenrannassa. He olivat tehneet pitkiä työpäiviä ja työskennelleet osin ilman palkkaa tai asianmukaisia lisiä.

Työntekijät olivat tulleet Suomeen töihin pääosin kielitaidottomina ja ilman suomalaisen työelämän tuntemusta. Käräjäoikeus katsoi työnantajan käyttäneen heidän tilannettaan hyväksi teettämällä töitä kohtuuttomilla ehdoilla. Oikeus piti tätä vuosia jatkunutta menettelyä suunnitelmallisena ja törkeänä.

Myös asiakastyön ulkopuolinen työssäolo on työaikaa

Käräjäoikeus katsoi työntekijöiden menettäneen palkkojaan noin 12 000–15 000 euron edestä. Työnantaja oli velvoittanut työntekijät olemaan paikalla koko liikkeen aukioloajan ja tekemään muitakin tehtäviä kuin asiakaspalvelua. Palkkaa oli kuitenkin maksettu vain asiakastyöstä.

Esimerkiksi asiakaspalvelutyössä työpäiviin saattaa sisältyä luppoaikaa. Jos työntekijä on työpaikalla työnantajan käytettävissä, kyse on työajasta, sanoo työsuojelun lakimies Noora Haapa-alho Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Työnantajan tehtävänä on suunnitella ja järjestää työaika sekä laatia ennalta työvuoroluettelo. Vaikka suunnitellun työpäivän aikana ei kaikkina hetkinä olisi tarjolla työtehtäviä, on kyse työajasta, Haapa-alho toteaa.

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (5.3.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje