Lyhyet

Työpaikkaväkivalta on yhteydessä työntekijän itsemurhariskiin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Työpaikallaan toistuvasti väkivaltaa tai sen uhkaa kohtaavat päätyvät itsemurhaan tavallista todennäköisemmin. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yli 200 000 suomalaista, ruotsalaista ja tanskalaista työntekijää.

Työssä väkivaltaa kohtaavat yrittivät itsemurhaa 25 prosenttia todennäköisemmin kuin muut osallistujat, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin riippumatta muista työoloista, työn vaativuudesta, mahdollisista terveysongelmista, iästä, sukupuolesta ja perhetilanteesta.

Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos väkivaltaa tai sen uhkaa kohtasi toistuvasti. Viikoittain väkivaltaa kohtaavat tekivät itsemurhan 75 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden työssä ei altistunut väkivallalle.

Myös työpaikkakiusaaminen liittyi itsemurhariskiin, mutta yhteys heikkeni sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin mielenterveysongelmat.

Tutkimuksen tulokset ovat uskottavia, mutta väkivallan lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa työntekijöiden itsemurhariskiin. Toistuvat uhkaavat tilanteet aiheuttavat voimakasta stressiä, ahdistusta ja mieliala- ja stressihäiriöitä, mitkä saattavat hyvinkin ajaa äärimmäisiin tekoihin.

Työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan joutumista fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi työssä. Se voi tarkoittaa eriasteista fyysistä väkivaltaa tai uhkaavaa käytöstä, ahdistelua ja pelottelua. Työpaikkaväkivaltaa esiintyy paljon muun muassa terveydenhoitoalan potilastyössä, sosiaalialan asiakastyössä ja turvallisuustoimialalla.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje