Lyhyet

Työtapaturma kulmahiomakoneella – sakkoja vastuuhenkilöille

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut rakennusalalla toimineen yhtiön kaksi edustajaa 25 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta.

Yhtiön työmaalla Porvoossa sattui vuonna 2021 vakava työtapaturma, kun työntekijän käsine tarttui kulmahiomakoneen laikkaan. Työntekijä oli ollut työstämässä terassin runkolankkua, kun kulmahiomakone pompahti hänen kättään kohti. Koneeseen oli valmistajan ohjeiden vastaisesti kiinnitetty hammastettu sahanterä, ja koneesta puuttui lisäkädensija.

Puuntyöstöön tarkoitettu hammastettu terä kulmahiomakoneessa ei ole lainsäädännön vaatimusten mukainen, sanoo lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

– Hammastetun terän käyttäminen kulmahiomakoneella puuntyöstöön voi olla erittäin vaarallista, kuten tämäkin tapaturma osoittaa. Puun sahaaminen voi silloin aiheuttaa takapotkun, jolloin pyörivä terä kimpoaa kovalla nopeudella hallitsemattomasti kohti käyttäjää.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (17.1.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Lisätietoja: Ketjuterä tai hammastettu puuntyöstöterä ei ole turvallinen kulmahiomakoneessa

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje