Lyhyet

Työtekijä loukkasi sormensa sahanterään – tehtaalle yhteisösakko

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijä loukkasi sormensa pyörivän viilusahan terään koivuvaneritehtaassa Sastamalassa. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut yhtiön 30 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi kolme tehtaan vuorotyönjohtajana ja työnantajan edustajana toiminutta henkilöä tuomittiin kukin 25 päiväsakkoon.

Työtapaturma sattui huhtikuussa 2017, kun työntekijä oli opastamassa toista työntekijää viilunjatkolinjalla työskentelyyn. Sahan poistoimun suulake tukkeutui, ja työntekijä pysäytti koneen suojakantta nostamalla. Poistaessaan tukosta hänen sormensa osuivat viilusahan pyörivään terään.

Koneen pysäytys suojakantta nostaen oli tehtaassa vakiintunut työtapa. Koska työntekijä ei pysäyttänyt konetta turvakytkimestä, hän saattoi ulottua koneen vaarallisiin osiin, vaikka ne olivat vielä liikkeessä.

Käräjäoikeus katsoi, että vaarojen arviointi ja vaarallisten työtapojen tarkkaileminen oli ollut puutteellista. Koska vaarallinen työtapa oli toistunut jokaisen työvuoron aikana, se olisi pitänyt havaita. Työntekijät eivät myöskään olleet saaneet riittäviä ja yksiselitteisiä ohjeita siihen, miten tukokset selvitetään turvallisesti.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje