Lyhyet

Ulosteensiirto voi tuoda pitkäaikaisen avun ärtyneen suolen oireyhtymään

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Ärtyvän suolen oireyhtymää potevat saattavat saada useita vuosia kestävän lievityksen oireisiinsa ulosteensiirron avulla, tuore tutkimus osoittaa. Ulosteensiirtoja on kokeiltu ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa, mutta tulokset ovat vaihdelleet ja hoidon pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta.

Gastroenterology-lehden julkaisemassa tutkimuksessa ulosteensiirron saaneiden oireet lievittyivät selvästi enemmän ja heidän uupumuksensa väheni enemmän kuin lumehoitoa saaneiden. He myös kokivat elämänlaatunsa parantuneen verrokkeja todennäköisemmin.

Hyödyt nähtiin kahden ja kolmen vuoden kuluttua ulosteensiirrosta. Erityisesti ulosteensiirto auttoi potilaita, joiden oireet olivat pahoja tutkimuksen alkaessa. Lisäksi naiset reagoivat hoitoon paremmin kuin miehet. Hoitoihin ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä ulosteensiirron pitkäaikaisvaikutuksista tässä potilasryhmässä on vähänlaisesti tietoa. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 125 potilasta, joista 38 satunnaistettiin lumeryhmään, 42 sai 30 gramman ulosteensiirron ja loput 60 gramman ulosteensiirron. Kaikki potilaat saivat samalta terveeltä luovuttajalta kerättyä ulostetta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tuntemattomasta syystä johtuva kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa mm. ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Sitä potee arviolta 10–15 prosenttia väestöstä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje