Lyhyet

Savuttomuus, liikunta ja riittävä uni saattavat ehkäistä ärtyvän suolen oireyhtymää

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Terveelliset elämäntavat voivat ehkäistä ärtyvän suolen oireyhtymän kehittymistä, tuore tutkimus osoittaa. Erityisesti savuttomuus, liikunta ja riittävä uni liittyvät pienempään sairastumisriskiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä, ja siihen osallistui 64 000 brittiä, jotka eivät sairastaneet ärtyvän suolen oireyhtymää keskimäärin 13-vuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana se diagnosoitiin 960:lla eli 1,5 prosentilla.

Osallistujien elämäntapojen terveellisyyttä arvioitiin sen perusteella, miten hyvin he noudattivat viittä terveellistä elämäntapaa. Täydet pisteet sai, jos oli savuton, nukkui riittävästi, harrasti runsaasti liikuntaa, söi monipuolisesti ja terveellisesti sekä oli kohtuullinen alkoholin kanssa.

Tulosten perusteella osallistujan riski sairastua oli sitä pienempi, mitä useampia terveellisiä elämäntapoja hän noudatti. Yksi terveellinen elämäntapa liittyi 21 prosenttia, kaksi 26 prosenttia ja 3–5 terveellistä elämäntapaa 42 prosenttia pienempään sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat osallistujat, joiden elämäntavat olivat epäterveellisimmät.

Sairastumisriskiä pienensivät etenkin savuttomuus, runsas liikunta ja riittävä uni ja lepo. Yhteydet havaittiin osallistujien iästä, sukupuolesta, sairauksista, asuinpaikasta ja monista muista taustamuuttujista riippumatta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tuntemattomasta syystä johtuva kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Sitä potee arviolta 10–15 prosenttia väestöstä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje