Lyhyet

Vakavasta työtapaturmasta 40 000 euron yhteisösakko

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut Parma Oy:lle 40 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen betonielementtitehtaalla Uuraisilla sattui kuolemaan johtanut työtapaturma helmikuussa 2015, kun valulinjalla työskennellyt betonityöntekijä jäi puristuksiin useiden tonnien painoisten työkoneiden väliin. Tehdaspäällikkö ja työnjohtaja saivat molemmat 70 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Tapaturma sattui, kun hallissa työskenneltiin vierekkäisillä valulinjoilla. Betonityöntekijä oli niin sanotulla siirtoajolla kuljettamassa hitaasti liikkuvaa sahauskonetta. Konetta piti kuljettaa koneen ohjaamosta siten, että kuljettajan piti koko ajan vaikuttaa hallintalaitteessa olevaan siirtovipuun. Työntekijät olivat kuitenkin jo pitkään lukinneet siirtovivun ajoasentoon mekaanisesti niin, että linjalla saattoi tehdä muita töitä koneen liikkuessa.

Jostain syystä betonityöntekijä oli juuri ennen sahaus- ja valukoneen kohtaamista yrittänyt päästä sahauskoneen ohjaamoon. Hän oli kompastunut ja jäänyt puristuksiin koneiden väliin.

Riskialtis työtapa oli ollut tehtaalla käytössä rutiininomaisesti ja avoimesti huomattavan pitkään. Käräjäoikeus totesi, että tehtaassa oli pitkäkestoisesti laiminlyöty turvallisuusmääräysten noudattamista ontelolaattatuotannon keskeisissä tuotantotavoissa ja -menetelmissä. Lisäksi tehtaanjohtaja ja työnjohtaja olivat laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa lokakuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje