Lyhyet

Valokaari aiheutti vakavan tapaturman – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut rakennusalalla toimineen yhtiön edustajalle 35 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Tuomio koskee yhteisellä rakennustyömaalla vuonna 2021 sattunutta työtapaturmaa, jossa hitsaustyötä tehnyt henkilö loukkaantui vakavasti.

Työmaalla oli rakennettu junaradan ylikulkusiltaa. Työntekijä oli hitsannut siltaa sen alapuolella hitsauskopista, joka oli rakennettu junaradan yläpuolelle.

Vanerista tehty suojakoppi ei ollut täysin tiivis, vaan siinä oli pieniä rakoja. Työntekijä oli ilmeisesti vahingossa painanut hitsauslangan automaattisyötön päälle, ja hitsauslankaa oli tullut hitsauskahvasta ulos. Lanka oli kulkeutunut vanerikopin raosta ulos ja osunut junaradan jännitteisiin ajolankoihin. Kun työntekijä oli katkaissut hitsauslankaa, siihen oli tullut valokaari, joka aiheutti vakavan työtapaturman.

Sähköstä aiheutuvaan vaara pitää minimoida

Tapaturman jälkeen tehty työsuojelutarkastus osoitti hitsauskopin turvallisuuspuutteet. Suojarakenne ei ollut riittävän tiivis sähkövaaran poistamiseksi. Päätoteuttajan edustaja ei ollut huomioinut vaaratekijää hitsauskoppien rakentamisen seurannassa ja valmiiden koppien tarkastuksessa. Tapaturma olisi ollut estettävissä tiivistämällä raot.

– Sähköjännitteen lähellä työskentelyssä korostuu työnantajan velvollisuus tunnistaa ja poistaa vaaratekijät ennen työn aloittamista. Sähköstä aiheutuvaan vaaraan on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja se on rajattava mahdollisimman pieneksi. Muussa tapauksessa näin vaarallinen työympäristö edellyttää, että työ tehdään virtakatkon aikana, kertoo lakimies Petra Leinonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (3.4.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje