Työturvallisuus

Hitsaustyössä on keuhkokuumeriski – Meyerin telakalla pneumokokki­tautiepidemia

Työterveyslaitos ja THL suosittelevat pneumokokkirokotetta metallihuuruille altistuville telakkatyöntekijöille. Rokottamisen lisäksi on huolehdittava myös muista suojaavista toimenpiteistä, joilla vähennetään työntekijöiden altistumista hengitysteitse hitsaushuuruille ja metallipölylle sekä viruksille ja bakteereille.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Adobe Stock

Meyer Turku Oy:n telakalla on parhaillaan käynnissä pneumokokkitautiepidemia, tapauksia on ollut kymmenkunta. Näin kertoo Työterveyslaitoksen (TTL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedote.

TTL ja THL suosittelevat pneumokokkirokotusta metallihuuruille altistuville telakkatyöntekijöille ennaltaehkäisevänä työsuojelutoimenpiteenä.

Hitsaustyössä on keuhkokuumeriski

Tieteellisen näytön perusteella tiedetään, että hitsaustyöhön, jossa hengitysilmaan vapautuu erilaisia metallihuuruja, liittyy suurentunut pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen, erityisesti lohkokeuhkokuumeen sekä invasiivisen pneumokokkitaudin, riski.

Turun telakalla pneumokokkitapauksia on ilmennyt muillakin kuin hitsaajilla – lähinnä henkilöillä, jotka työskentelevät samoissa tiloissa kuin hitsaajat eli tiloissa, joissa hitsauksen synnyttämiä metallihuuruja on. Työskentelyolosuhteiden ahtaus ja huono ilmanvaihto lisäävät sairastumisen riskiä.

Osana normaalia työsuojeluvastuutaan Meyerin Turun telakka verkostoineen on korostanut telakan työntekijöille hygienian merkitystä ja esimerkiksi lisännyt käsidesin saatavuutta. Lisäksi erityistä huomiota on kiinnitetty hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön. Telakka suosittelee pneumokokkirokotetta kaikille telakalle työhön tuleville. Työsuojelutoimia on suunniteltu yhdessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha), työterveyshuollon ammattilaisten ja viranomaisten kanssa.

Rokotukset suojaavat pneumokokkitartunnoilta

Henkilöitä, joilla työssään on riski saada pneumokokkitartunta, voidaan suojata tehokkaasti rokotuksilla. Polysakkaridi- tai konjugaattirokote vähentää yleisimpien pneumokokkityyppien aiheuttaman vakavan taudin riskiä. Lisäksi konjugaattirokotteilla voidaan ehkäistä pneumokokkitartuntoja ja katkaista mahdollisia tartuntaketjuja, sillä konjugaattirokote vähentää myös rokotteen kattamien pneumokokkibakteerien nielukantajuutta. Näin voidaan saada aikaan myös epäsuoraa suojaa rokottamattomissa työntekijöissä ja muussa väestössä.

Työnantaja tekee riskinarvion ja työterveyshuolto antaa rokotukset

Työhön liittyvien vaarojen vuoksi annettavat rokotukset kuuluvat työnantajan järjestämään työterveyshuoltoon. Työnantajan on arvioitava työhön liittyviä riskejä ja tarjottava työntekijöille niiltä suojautumiseen tarvittavat rokotukset.

Rokottamisen lisäksi on erittäin tärkeää huolehtia myös muista suojaavista toimenpiteistä, joilla vähennetään työntekijöiden altistumista hengitysteitse hitsaushuuruille ja metallipölylle sekä viruksille ja bakteereille.

Myös syksyn influenssakausi lisää pneumokokkitartuntojen riskiä telakoilla.

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje