Lyhyet

Elintarvikealan yritykselle 20 000 euron sakot työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut elintarvikealan yritykselle 20 000 euron yhteisösakon työntekijälle sattuneen työtapaturman seurauksena. Päätyönjohtaja ja kaksi työnjohtajaa saivat 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi tuotantopäällikkö sai yhteisesti 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja työsuojelurikkomuksesta.

Työtapaturma sattui työntekijän puhdistaessa keiton valmistamiseen käytettävän laitteen pumppua. Hän ei huomannut lähes äänettömästi käyvän koneen olevan päällä. Puhdistaessaan sienellä pumppua hän toimi koneen vaara-alueella, koska pääsyä sinne ei ollut estetty. Pumppu imaisi työntekijän sormen aiheuttaen vakavan työtapaturman. Tapaus sattui Keravalla vuonna 2020.

Työnantajan olisi pitänyt teknisin toimin estää pääsy koneen vaara-alueelle. Asiaa oli pyritty hoitamaan ensisijaisesti työntekijöille annettavalla ohjeistuksella, joka sekin osoittautui puutteelliseksi.

Lisäksi tuotantopäällikön olisi pitänyt ilmoittaa työtapaturmasta.

– Vaikeaan vammaan johtaneet työtapaturmat on viipymättä ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle, muistuttaa juristi Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Työsuojeluviranomainen tutkii kuolemaan ja vaikeaan vammaan johtaneet työtapaturmat.

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (3.5.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Lue myös: Työtapaturmaa ei saa pimittää

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje