Lyhyet

18 000 euron yhteisösakko lihamyllytapaturmasta

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Sahalahden Broiler Oy:n 18 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Kaksi esimiestä tuomittiin kumpikin 30 päiväsakkoon eli 1 320 ja 990 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijä oli työskentelemässä lihamyllyllä. Kun lihamyllyn suuaukon alle asetettu vaunu oli täyttynyt lihamassasta, mylly piti sammuttaa ja astia vaihtaa toiseen. Työntekijän pyyhkäistessä suuaukolla olevaa lihamassaa hänen hansikkaansa tempautui jälkikäyntiä pyörineeseen terään ja käsi vahingoittui.

Koneen ympärille oli rakennettu suojahäkki. Työsuojeluviranomainen kuitenkin katsoi, työnantaja ei ollut huomioinut, että lihamylly kävi sammuttamisen jälkeen jälkikäyntiä vielä jopa 27 sekuntia. Tuona aikana saattoi päästä vaara-alueelle.

Käräjäoikeuden mukaan loukkaantunutta työntekijää ei voitu pitää kokeneena työntekijänä. Hänet oli ollut tarkoitus perehdyttää lihamyllyn käyttöön, mutta koulutus oli jäänyt kesken. Toinen työtoveri oli pitänyt hänelle minuutin kestäneen ohjeistuksen ja näyttänyt, kuinka työtä tehdään. Jälkikäynnistä ei häntä kertomansa mukaan ollut varoitettu. Käräjäoikeus totesi, että työntekijä oli laitettu työskentelemään myllyllä käytännössä ilman koulutusta.

Käräjäoikeus katsoi, että lihamyllyn ympärille asennettu suojahäkki oli asianmukainen tapa suojata kone ja estää koneen ja pyörivien terien lähelle pääsy koneen käydessä. Koska koneessa oli kuitenkin pitkä jälkikäynti, joka oikeudessa kuultavana olleen todistajan mukaan on koneen ominaisuus, häkki ei ole ollut riittävä suojakeino.

Lihamyllyyn on työtapaturman jälkeen asennettu sähkölukko. Se mahdollistaa häkin avaamisen vasta viiden sekunnin kuluttua siitä, kun terän pyöriminen on lakannut.

Työtapaturma sattui huhtikuussa 2016.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje