Lyhyet

Nuori työntekijä loukkaantui nurmikkoa leikatessaan – vastuuhenkilöille sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yhtiön johtohenkilöille sakkoja 14-vuotiaan työntekijän loukkaantumiseen johtaneesta työtapaturmasta. Työntekijä oli ruohonleikkurilla nurmikkoa leikatessaan satuttanut kätensä leikkurin terään. Hän oli poistanut ruohotukosta leikkurin takaluukusta laitteen ollessa käynnissä.

Käräjäoikeus tuomitsi yrityksen työnjohtajalle 30 päiväsakkoa yhteisrangaistuksena työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Yhtiön aluejohtaja ja yksikön päällikkö saivat 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tapaturma sattui Vantaalla kesällä 2022.

Vastuuhenkilöiden katsottiin laiminlyöneen työturvallisuusvelvoitteitaan. 14-vuotiasta nuorta ei olisi saanut palkata kyseiseen työhön, eikä hänellä olisi saanut teettää sellaista työtä, johon kuuluu moottorikäyttöisen ruohonleikkurin käyttö, etenkään vaativissa olosuhteissa.

Työntekijää ei myöskään ollut riittävästi perehdytetty laitteen vaaratekijöihin ja tukoksen poistamiseen, ja myös työn valvonta oli ollut puutteellista.

Nuoret työntekijät tarvitsevat erityistä suojelua

Kesätyökauden taas alkaessa on hyvä muistaa, että nuoret ovat aikuisia työntekijöitä suuremman suojelun tarpeessa ikänsä sekä vähäisemmän ammattitaitonsa ja työkokemuksensa vuoksi, toteaa juristi Linda Utriainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

– 14-vuotta täyttänyt tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä henkilö voidaan palkata sellaiseen kevyeen työhön, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikä aiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen. 14-vuotiaalla saa teettää sosiaali- ja terveysministeriön kevyiden töiden esimerkkiluettelossa mainittuja töitä. Myös nuoren työntekijän opastus ja työn valvonta on erityisen tärkeää, Utriainen muistuttaa.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (14.5.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje