Lyhyet

Valvonta paljasti puutteita kesätyöpaikoissa

| Teksti: Helinä Kujala

Ravitsemisalan kesätyöpaikoissa on puutteita etenkin työterveyshuollon järjestämisessä ja väkivallan uhan hallinnassa. Aihealueet nousivat esiin työsuojeluvalvonnassa Etelä-Suomessa tänä kesänä.

Tarkastuksia tehtiin 135 kesätyöpaikkaan, etupäässä kahviloihin ja ravintoloihin. Asiakasväkivallan uhan hallinnassa oli puutteita 49 työpaikalla, ja 36 työpaikalta puuttui lakisääteinen työterveyshuolto.

– Pääkaupunkiseudulla valvonnassa törmäämme usein siihen, että omistajavaihdoksen jälkeen työterveyshuoltosopimusta ei ole tehty. Myös monilta uusilta työpaikoilta työterveyshuolto puuttuu, kertoo työsuojelutarkastaja Tarmo Järvinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työterveyshuollon puuttumisesta annetaan aina kehotus, ja valvonta päättyy vasta kun työterveyshuoltosopimus on tehty.

Lisäksi 40 työpaikalla työterveyshuollon sopimus ei ollut työntekijöiden nähtävillä, vaikka työterveyshuolto oli järjestetty.

– Usein työntekijöillä on käsitys, että työterveyshuoltoa ei ole, jos he eivät pääse lääkärin vastaanotolle työnantajan kustannuksella. Kun työterveyshuoltosopimus on työntekijöiden nähtävillä, se auttaa myös välttämään tätä väärinkäsitystä, Järvinen toteaa.

Asiakaspalvelutyössä työnantajan on myös aina selvitettävä ja arvioitava, liittyykö työhön väkivallan uhkaa vai ei. Työntekijöiden pitää tietää, miten toimia uhkaavassa tilanteessa ja miten sitä voi jälkikäteen käydä läpi.

Tarkastajat antoivat yhteensä 255 toimintaohjetta ja 48 kehotusta määräajalla. Vain 12 työnantajalla kaikki tarkastetut asiat olivat kunnossa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje