Kaupungin palveluksessa olleelle kesätyöntekijälle sattui työtapaturma pajukon raivauksessa. Moottorisahan terä osui tuolloin 16-vuotiaan nuoren polveen hänen horjahtaessaan. Tätä ennen hän oli hetkellisesti lopettanut työskentelyn ja ottanut kätensä pois kaasulta terän yhä pyöriessä.
Vuonna 2016 sattunutta tapausta on käsitelty Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi kaupungin 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Kaupungin palveluliikelaitoksen vt. johtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi työnjohtaja sai kymmeneen päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Käräjäoikeuden mukaan vt. johtaja ei ollut tunnistanut työn vaaroja eikä tehnyt riskinarviointia ennen kesätyöntekijöiden saapumista. Nuorilla ei myöskään ollut riittävästi henkilönsuojaimia käytössään. Tapahtumahetkellä kesätyöntekijöitä valvoi työllistetty työntekijä.
Oikeus katsoi myös, että vt. johtaja ei ollut valvonut sitä, että työnjohtaja tuntisi nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön ja osaisi perehdyttää nämä. Työnjohtaja taas ei ollut huolehtinut siitä, että kesätyöntekijöiden työtavat ovat turvalliset ja valvonta on riittävää.
Työnantajan vastuu muun muassa vaarojen arvioinnista, perehdyttämisestä, henkilönsuojainten käytöstä ja työskentelyn valvonnasta korostuu, kun työntekijät ovat nuoria ja kokemattomia. Työnantajan on myös muistettava, että nuorten työntekijöiden työskentelyyn liittyy omaa erityislainsäädäntöä.
(Lähteenä Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Mitä mieltä? Kommentoi!