Lyhyet

Valvontaisku paljasti puutteita kuljetusajoneuvojen kuormausnostimissa

| Teksti: Helinä Kujala

Työsuojelutarkastajat tekivät valvontaiskun kuljetusajoneuvoihin Kymenlaaksossa toukokuussa. Kohteena olleesta 40 ajoneuvosta puhtain paperein selvisi 12. Yhdessä nosturissa puutteet olivat niin merkittäviä, että niistä ilmoitettiin poliisille.

Kuormausnostureiden määräaikaistarkastukset on lain mukaan tehtävä vuoden välein, mutta nostureista 12 oli jäänyt tarkastamatta.

– Lisäksi nostolaitteelle on tehtävä perusteellinen määräaikaistarkastus lähestyttäessä valmistajan määrittämiä nostolaitteen suunnittelurajoja, tai elleivät nämä ole tiedossa, viimeistään kymmenen vuoden kuluessa ensimmäisestä käyttöönotosta, kertoo työsuojelutarkastaja Ari Pulli Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Tarkastuksesta tulee olla asianmukainen pöytäkirja ajoneuvon mukana. Pöytäkirjassa mainitut puutteet on korjattava pöytäkirjassa mainitussa määräajassa.

Kahdessa tapauksessa tarkastuksen oli tehnyt sellainen yritys tai tarkastaja, jolla ei ole tehtävän vaatimaa sertifioitua todistusta. Myös asiakirjojen mukana pitämisessä havaittiin puutteita, samoin kuin nostureiden varoitusmerkinnöissä. Öljyvuotoja oli kolmessa ajoneuvossa.

– Vuoto on hälyttävä merkki sylinterien tiivisteiden kulumisista ja vaurioista tai letkujen huonoista liitoksista ja kulumisista. Vuodot tulee korjata heti, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavan tapaturman, Pulli muistuttaa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje