Lyhyet

Varomaton kemikaalin käsittely toi sakot työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut espoolaisyrityksen 40 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yrityksen johtoa tuomittiin päiväsakkoihin. Toimitusjohtaja ja operatiivinen johtaja saivat 25 ja tuotantopäällikkö 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Kyse on kemikaalin aiheuttamasta työtapaturmasta, joka sattui vuonna 2019. Työntekijä oli valmistanut liuosta erittäin vaarallisesta kemikaalista puutteellisin suojavarustein, kun liuosta roiskahti hänen vaatteilleen ja lattialle. Hänellä oli yllään aukinainen laboratoriotakki ja suojakäsineet, mutta tavalliset housut.

Työntekijä pyyhki ja pesi itseään ja vaatteitaan, vaihtoi puhtaan paidan ja palasi töihin. Yhtiöstä soitettiin hätäkeskukseen noin tunti tapahtuneen jälkeen, kun työntekijällä ilmeni oireita.

Myös lattian puhdistamisessa ilmeni puutteita. Toinen työntekijä oli pyyhkinyt liuosta pois imuliinalla, jonka hän oli pannut käytön jälkeen tavalliseen roska-astiaan ongelmajäteastian sijaan. Joku työntekijöistä oli pyytänyt ulkopuolisen yhtiön siivoojaa puhdistamaan lattian kertomatta vaarallisesta kemikaalista.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen järjestelmällisen työn vaarojen arvioinnin kyseisen kemikaalin osalta. Työntekijöitä ei ollut riittävästi ohjeistettu vaaratilanteessa toimimiseen, eikä työnantaja ollut laatinut kattavia toimintaohjeita vaaratilanteiden ja onnettomuuksien varalle.

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi muistuttaa, että työnantajan on huolehdittava, että työntekijät käyttävät työn vaatimia suojavarusteita. Työnantajalla on velvollisuus puuttua, jos havaitaan, että työntekijä ei käytä suojaimia työnantajan ohjeistuksen mukaisesti. Suojainten käyttöä ei voi esimerkiksi perehdytyksen jälkeen jättää työntekijän omaan harkintaan.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 30.8.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje