Lyhyet

Yritykselle kahdestoista yhteisösakko – turvapuutteita asbestipurkutyössä

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Vesivek Oy:lle 25 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yksikön johtaja ja työnjohtaja saivat 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön toimitusjohtajan osalta syyte hylättiin syyteoikeuden vanhentumisen vuoksi.

Yhtiö on nyt saanut yhteensä 12 yhteisösakkoa reilun kymmenen vuoden aikana. Se onkin saanut toistuvasti perusteetotonta kilpailuetua laiminlyömällä turvallisuutta, todetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedotteessa.

Myös Vesivek Oy on antanut asiasta oman tiedotteensa, jossa se kertoo tehostavansa koulutusta ja aloittavansa tehotarkastukset henkilöstönsä ja alihankkijoidensa keskuudessa asbestipurun turvallisuuden varmistamiseksi.

Vakavia turvallisuuspuutteita työmaalla

Nyt oikeudessa käsitelty tapaus koski keuruulaista omakotitalotyömaata, jolla yritys urakoi. Työmaalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa oli tullut esiin useita laiminlyöntejä etenkin asbestityön turvallisuudessa.

Asianmukaista asbestikartoitusta ei ollut tehty, eikä purkutyössä ollut noudatettu riittävää varovaisuutta. Asbestinpurkuun osallistuneiden työntekijöiden perehdytyksessä oli ollut puutteita, eikä asbestipölyn leviämistä ollut estetty kunnolla. Lisäksi asbestille altistumisen alue olisi pitänyt rajata.

Huomautettavaa oli myös henkilökohtaisissa suojaimissa sekä putoamissuojauksessa.

Asbestiin on suhtauduttava vakavasti

AVI muistuttaa, että asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja jopa ennenaikaisen kuoleman. Asbestille altistuneet työntekijät eivät yleensä saa oireita altistumishetkellä, vaan seuraukset näkyvät usein vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Asbestipurkutyössä tulee aina noudattaa erityistä varovaisuutta ja asbestityön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen (798/2015) määräyksiä.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 24.5.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje