Lyhyet

Bentsodiatsepiinien käyttö pitkittyy harvoin ja annokset pysyvät yleensä sopivina

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Bentsodiatsepiinit ovat tehokkaita muun muassa ahdistuksen ja unihäiriöiden hoidossa, mutta niihin kehittyy helposti riippuvuus etenkin, jos käyttö pitkittyy. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella lääkityksen pitkittyminen on kuitenkin suhteellisen harvinaista. Valtaosalla potilaista lääkeannokset myös pysyvät suositusten mukaisina.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä, ja ne perustuvat lähes 4,3 miljoonan 20–80-vuotiaan tanskalaisen rekisteritietoihin vuosilta 2000–2020.

Rekistereistä tutkijat tunnistivat 950 000 potilasta, joille oli määrätty bentsodiatsepiinia tai bentsodiatsepiinijohdoksia. Vaikka suurella osalla potilaista lääkitys oli lyhyt, 15 prosentilla se jatkui yli vuoden ja 3 prosentilla yli seitsemän vuotta.

Suurimmalla osalla potilaista annokset pysyivät kurissa, mutta 7 prosentilla ne nousivat yli suositellun tason. Näin kävi erityisesti, jos potilaalla oli psykiatrisia sairauksia tai päihdeongelmia.

Tanskalaisten tulokset pitää varmistaa muissa väestöissä ja erilaisissa potilasryhmissä, mutta ne viittaavat bentsodiatsepiinilääkitysten pysyvän hallinnassa suurella osalla potilaista. Lääkityksissä ollaan tarkkoja, koska bentsodiatsepiineihin kehittyy helposti voimakas riippuvuus. Pitkässä käytössä niiden teho heikkenee, mikä voi johtaa annosten suurenemiseen. Tämä taas lisää riippuvuuden vaaraa. Riippuvuuden lisäksi bentsodiatsepiineihin liittyy monia haittavaikutuksia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje