Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut puutuotteita valmistavan yrityksen työturvallisuusrikoksista vuosina 2019 ja 2021 sattuneista työtapaturmista. Yhtiön maksettavaksi tuli 15 000 euron yhteisösakko sekä korvauksia muun muassa kivusta ja tilapäisestä haitasta.
Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja sai yhteensä 45 päiväsakkoa kahdesta työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus tuomitsi myös yrityksen työnjohtajana toimineelle henkilölle samoista syistä 20 päiväsakkoa. Työnjohtajan sijaisenkin katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, mutta hänet jätettiin rangaistuksetta.
Näiden lisäksi käräjäoikeus tuomitsi alaikäisen vuokratyöntekijän palkanneelle vuokraajayritykselle 5 000 euron yhteisösakon sekä yrityksen toimitusjohtajalle 30 päiväsakkoa nuorten työntekijöiden suojelusäännösten rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta. Henkilöstövuokrausyrityksen osalta kyse on pelkästään vuonna 2021 sattuneesta työtapaturmasta.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Tapaturmat sattuivat ensimmäisenä ja toisena työpäivänä
Heinäkuussa 2019 sattuneessa tapaturmassa työntekijän käsi osui pyörivään terään, kun hän oli tyhjentämässä tapituskoneen sirkkelinterän alapuolella olevaa astiaa. Laitteessa ei ollut teräjarrua, ja sen alkuperäinen teräsuoja oli poistettu. Lisäksi vaara-alueelle oli pääsy portista, jossa ei ollut aikalukkoa.
Työntekijä oli ollut töissä ensimmäistä päivää. Käräjäoikeus piti perehdytystä puutteellisena ja katsoi, ettei työntekijä tiettävästi ollut toiminut vastoin ohjeistusta.
Vuonna 2021 sattuneessa tapaturmassa alaikäinen, henkilöstövuokrausyrityksen palveluksessa ollut kesätyöntekijä loukkaantui toisena työpäivänään. Hän oli syöttänyt käsin puunkappaleita katkaisusahaan ja laukaissut terän jalkapolkimella, kun hänen kätensä joutuivat vaara-alueelle.
Tämäkin työtapaturma olisi ollut estettävissä teknisin keinoin. Käräjäoikeus katsoi myös perehdytyksen ja työtapojen valvonnan olleen puutteellista. Kummankin tapaturman jälkeen kyseisten laitteiden turvallisuutta on parannettu.
Henkilöstövuokrausyritys ei ollut käräjäoikeuden mukaan varmistanut, että työntekijä sijoitetaan hänen ammattitaitoaan ja kokemustaan vastaavaan työhön ja että tehtävistä ei koidu erityistä tapaturman vaaraa. Yritys ei myöskään ollut tehnyt työsuojeluviranomaiselle ilmoitusta nuoren työntekijän käyttämisestä vaaralliseen työhön.
Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 1.3.2023
Mitä mieltä? Kommentoi!