Lyhyet

Aivoverenkiertohäiriöt yleistyneet huomattavasti

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Aivoverenkiertohäiriöt ovat yleistyneet peräti 70 prosenttia vuoden 1990 jälkeen, yli 200 maata kattava selvitys osoittaa. Vuosittain aivoverenkiertohäiriöön sairastuu yli 12 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2019 aivoverenkiertohäiriöihin menehtyi 6,5 miljoonaa ihmistä, mikä tekee niistä globaalisti toiseksi yleisimmän kuolinsyyn. Suurin osa kuolemantapauksista todetaan köyhissä maissa.

Aivoverenkiertohäiriöt ja niiden aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet siitäkin huolimatta, että yli 70-vuotiaista sairastuvat aiempaa harvemmat. Yhä useammin sairastumisten taustalla on lihavuus, mutta myös väestönkasvu on vaikuttanut, tutkijat kirjoittavat.

Ilman nykyistä suurempaa panostusta sairastumisten ehkäisyyn aivoverenkiertohäiriöt ja niiden aiheuttamat kuolemat todennäköisesti yleistyvät jatkossakin. Korkea ikä, diabetes, tupakointi, lihavuus, liiallinen alkoholinkäyttö, suurentunut veren kolesterolipitoisuus ja kohonnut verenpaine ovat keskeisimmät aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijät.

Suomalaisista aivoverenkiertohäiriöön sairastuu vuosittain noin 25 000. Sairastumisista arviolta 80 prosenttia voitaisiin estää.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje