Työhyvinvointi

Verenpaineella tiukka tavoitelukema – hoitamaton ottaa ison riskin

Lievästi koholla olevaa verenpainetta hoidetaan elintapamuutoksilla. Selvästi kohonnut verenpaine ja muiden riskitekijöiden esiintyminen yhtäaikaisesti vaativat lääkitystä.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Puolet työikäisistä suomalaisista kärsii korkeasta verenpaineesta. Verenpainetauti ei yleensä ilmoittele itsestään oirein, ja siksi moni ei tiedä sairastavansa sitä. Monella on myös virheellinen käsitys hyväksyttävästä verenpainetasosta.

– Luku, johon myös työikäisten ja tätä vanhempienkin tulisi tähdätä, on 120/80 mmHg. Vain yli 80-vuotiailla voidaan hyväksyä jonkin verran tästä kohonneita tasoja, kardiologi Tapio Aalto Mehiläisestä sanoo.

Tiukka tavoitelukema voi hätkäyttää. Moni olettaa, että verenpaine väistämättä nousee iän myötä ja että huoleen olisi syytä vasta silloin, jos yläpaine on yli 135 ja alapaine yli 85.

On tavallista, että yläpaine pyrkii koholle iän karttuessa. Ajan mittaan elimistö luonnollisesti rapistuu ja verisuonet heikkenevät, mutta epätoivottavaa kehitystä kiihdyttävät elintapamme – liikunnan väheneminen, painon nousu, alkoholinkäyttö, tupakointi ja liika suola.

Suomalaiset eivät ole yksin ongelman kanssa. Sama koskee länsimaiden väestöä kaikkialla. Vain yksittäiset kansat, jotka noudattavat esimerkiksi välimerellistä kasvispitoista ja vähäsuolaista ruokavaliota, ovat välttyneet verenpaineen nousulta.

Perimä vaikuttaa selvästi, samoin ihmisen koko niin, että isolla miehellä on todennäköisesti korkeampi lukema kuin pienellä ja hoikalla naisella. Joillakin suola nostaa verenpainetta herkemmin kuin toisilla.

Hoitamaton ottaa ison riskin

Erityisesti valtimoiden suonet ovat kovilla paineen takia. Verenpaineen seurauksena verisuonet heikkenevät, paksunevat ja niiden joustavuus vähenee. Heikkoihin suoniin voi syntyä pullistumia. Verisuonivaurioiden seurauksena ravinnon ja hapen saanti aivoissa ja lihaksissa, myös sydämessä, huononee.

Korkea kolesteroli kurjistaa osaltaan verisuoniterveyttä. Paineen vaikutuksesta kolesteroli pakkautuu verisuonien seinämiin ahtauttaen niitä. Liikkeelle lähtenyt kolesterolitihentymä voi tukkia valtimon kaulassa, sydämessä, vatsassa tai lonkassa. Pahimmassa tapauksessa aivoihin tai sydämen valtimoon syntyy hengenvaarallinen tukos, infarkti.

Aivohalvausta voi edeltää ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, TIA. Molempien näkyviä oireita ovat puheen puuroutuminen, näköhäiriöt, suupielen roikkuminen tai raajan heikkous.

– Kaikki eivät halvaannu, mutta hoitamattomassa verenpainetaudissa on kyse venäläisestä ruletista, Tapio Aalto sanoo.

Aivoliiton mukaan aivoinfarktin saa vuosittain noin 18 000 henkeä. Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) saaneita on viitisen tuhatta. Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vuosittain Suomessa noin 4 500 ihmistä. Ne ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Riskitekijät vahvistavat toisiaan

Koska lihavuus ja liikkumattomuus ovat lisääntyneet, myös nuorilla tapaa kohonneita verenpainelukemia ja tarvetta jopa verenpainelääkitykselle. Ylipaino vaikuttaa verenpaineeseen kahdella tapaa. Se käynnistää aineenvaihdunnassa epäsuotuisia mekanismeja. Lisäksi elimistön suurempi koko vaatii suuremman paineen.

Lievästi kohonnut verenpaine ei yksinään ole kovin iso huolenaihe. Sitä on kuitenkin syytä hoitaa, varsinkin jos siihen liittyy muita verisuoniterveyttä alentavia tekijöitä, kuten diabetes (1 tai 2), korkea kolesteroli, lihavuus ja vähäinen fyysinen aktiivisuus.

– Jos alle 30-vuotiaalla on diabetes ja kohonnut verenpaine, tarvitaan lääkitys, Aalto toteaa.

Elintavat ja lääkitys hoitona

Jos yläpaine on lievästi koholla, korkeintaan 135–140 mmHg, eikä muita riskitekijöitä ole, voidaan tilannetta seurata. Hoitona on elintapojen muutos, liikunnan lisääminen ja painon pudottaminen.

Suola nostaa verenpainetta, ja siksi kohonneesta verenpaineesta kärsivän tulee totutella aiempaa suolattomampaan ruokavalioon. Yksittäisenä tekijänä salmiakin ja lakritsin on huomattu nostavan lukemia.

Jos elintapamuutoksilla ei saavuteta tulosta, on syytä ottaa käyttöön verenpainelääkitys.

– Usein joudutaan käyttämään eri tavoin vaikuttavia lääkkeitä yhdistelminä, Aalto kertoo.

Lääkitys vaikuttaa yleensä hyvin nopeasti, vähintäänkin viikkojen mutta jopa muutaman päivän käytön jälkeen.

Mittaus rauhallisissa olosuhteissa

Jotta tietäisi mahdollisesta kohonneesta verenpaineesta, se täytyy mitata. Verenpainemittarin voi lainata kirjastosta tai hankkia omaksi. Olkavarsimittari on rannemittaria tarkempi.

Työterveyshuollossa mittaus tehdään rutiininomaisesti kaikille. Moni kuitenkin jännittää mittausta vastaanotolla, ja tulos on näin korkeampi kuin se olisi kotioloissa.

Verenpaine vaihtelee vuorokauden aikana voimakkaasti. Hyvin nukutun yön jälkeen se on alhaisimmillaan, valtimot ovat levänneet. Päivän mittaan se nousee ja iltaa kohti taas laskee.

Jos verenpaine on koholla, sitä kannattaisi mitata muulloinkin kuin aamulla, jotta vaihtelu tulisi ilmi. Hyvin suuret vaihtelut kertovat yleensä valtimoiden jäykistymisestä, samoin suuri yläpaineen ja alapaineen välinen ero.

Fyysinen ja psyykkinen stressi lisäävät painetta. Mittaus tulisikin tehdä rauhallisissa olosuhteissa ja silloin, kun on itse levollinen.

– Kun voi huonosti, vaikka sairaana, ei kannata mitata, Aalto neuvoo.

 

Lähde: Käypä hoito -suositus. Verenpaine.

Verenpainetta pitää hoitaa

Vähennä suolaa ruokavaliosta.

Vältä ylipainoa.

Harrasta sykettä kohottavaa liikuntaa.

Vältä pitkäaikaista stressiä.

Hoida lääkkeellä, jos edellä mainitut keinot eivät auta.

Kommentit

  1. Hyvää tietoa henkilölle jolla on tyypin 2 diabetes, korkea kolesteroli, matala verenpaine, ja olen kaatunut 2 kertaa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje