Lyhyet

Alihankkijan työntekijä putosi rakennustelineeltä – päätoteuttajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut kattoremonttiyritykselle 15 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yhtiön yksikönjohtaja ja telinetyönjohtaja saivat molemmat 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tapaus koskee yrityksen alihankkijalle työskennelleelle henkilölle sattunutta työtapaturmaa. Hän putosi työtelineeltä, joka oli keskeneräinen. Telineet oli rakentanut päätoteuttaja, joka ei ollut informoinut alihankkijan edustajia siitä, etteivät telineet olleet vielä valmiita. Telineiden kulkutiet oli vain nostettu ylös merkiksi siitä, ettei niitä voi käyttää.

Yhtiö oli tehnyt tapaturman jälkeen ohjeistuksen alihankkijoiden informoinnista yhteisillä rakennustyömailla. Tämän käräjäoikeus katsoi yhteisösakon määrää lieventäväksi asiaksi. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että tilanne puolsi tuntuvaa uhkasakkoa. Yhtiö on kymmenen viime vuoden aikana tuomittu yksitoista kertaa yhteisösakkoon. Lisäksi työsuojeluviranomainen on antanut yhtiölle useita kehotuksia ja toimintaohjeita telineistä.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että yhteisellä rakennustyömaalla päätoteuttajalla on velvollisuus huolehtia työmaalla toimivien turvallisuudesta – muun muassa tiedottamalla työmaan vaara- ja haittatekijöistä.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 4.10.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje