ALS-taudin riski näyttäisi olevan suurempi joissakin ammateissa, kuten pesu- ja silitystyössä ja matkustajien palvelutyössä. Näin osoittaa ensimmäinen kotimainen ammattien ja ALS-taudin yhteyttä tarkastellut tutkimus, jota rahoitti Työsuojelurahasto.

ALS surkastuttaa liikehermot

Lihastautiliiton mukaan ALS on lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja rappeuttava sairaus. Vähitellen lihakset menettävät hermoyhteytensä ja sen seurauksena heikkenevät ja surkastuvat. ALSin aiheuttaja on tuntematon – itse prosessia on todennäköisesti käynnistämässä usean tekijän vuorovaikutus.

Parantavaa tai sairauden kulkuun merkittävästi vaikuttavaa hoitoa ei ole vielä olemassa. Tauti ei tartu. Tavallisesti ALS-tautiin sairastutaan 55–75-vuotiaana.

– Vaikka tauti on hyvin harvinainen, se on äärimmäisen vakava. Useimmissa tapauksissa ALS johtaa kuolemaan 2–5 vuoden kuluessa diagnoosista, kertoo FT, tutkija Peppiina Saastamoinen Tiedon silta -lehdessä.

Jatkotutkimukselle on tarve

Tutkimuksen mukaan ammattiryhmiä, joissa ALSin riski on kohonnut Suomessa, oli matkustajien palvelutyössä eli esimerkiksi lentoemännillä, kaivos- ja louhintatyössä, pesu- ja silitystyössä, pakkaus- ja paketointityössä sekä ahtaus-, kuormaus- ja varastointityössä.

Saastamoinen toivoo lisää ALS-tutkimusta ammattiin liittyvistä erilaisista kemiallisista ja fysikaalisista altisteista. Esimerkiksi yhteys dieselpakokaasuihin voisi olla ahtaus-, kuormaus- ja varastointityön kohonneen ALS-riskin takana – myös kaivos- ja louhintatyössä altistutaan dieselpakokaasuille, hän kertoo Tiedon sillassa.

 

Tutkimuksen on rahoittanut Työsuojelurahasto. Tutkimusaineisto kattoi kaikki Suomessa kuolintodistuksiin kirjatut ALS-tapaukset 43 vuoden ajalta, aikaväliltä 1973–2015.

Lisätietoa: Altistaako työ ALS -motoneuronitaudille?

 

Kommentit

  1. Oikein hyvä jos on tiedossa ammattiryhmät jotka ovat mahdolliseti altistuneita taudille,lisää tutkimuksia tarvitaan mutta hyvä alku

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje