Lyhyet

Autonostimien tarkastusten laiminlyönti toi tuhansien eurojen laskun

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut siilinjärveläiselle autokorjaamoyritykselle 2 500 euron yhteisösakon, koska yritys oli laiminlyönyt lakisääteiset autonostinten tarkastukset. Lisäksi korjaamon omistajajohtajalle tuomittiin päiväsakkoja. Sekä yhtiölle että yrittäjälle tuli maksettavaa myös rikosuhrimaksuista.

Oikeus tuomitsi yhtiön menettämään valtiolle työturvallisuusrikoksesta aiheutuneen hyödyn. Yhtiölle oli aiheutunut 2 560 euroa säästöä, kun nostimille ei ollut teetetty laillistetulla nosturitarkastajalla kaikkia lakisääteisiä vuositarkastuksia.

Yrittäjä oli teettänyt nostimiin tarkastukset vuonna 2013 työsuojelutarkastajan puututtua asiaan. Tämän jälkeen yritt oli kuitenkin jättänyt tarkastuksia teettämättä vuoteen 2021 asti.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että auto-, tavara- ja henkilönostimille on teetettävä tarkastus paitsi käyttöön otettaessa myös vuosittain. Tässä tapauksessa laiminlyönneistä ei onneksi ollut seurannut tapaturmaa.

– Tapaturmaan joutuneelle työntekijälle maksettavaksi tuomittavat vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut ovat toisinaan jopa kymmeniä tuhansia. Nostimien tarkastusten laiminlyönti tuli tästä huolimatta yrittäjälle ja hänen yhtiölleen kalliiksi, koska maksettavaa tuli yhteensä reilusti yli 7 000 euroa, Pelkonen toteaa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa kesäkuussa, eikä se ollut vielä lainvoimainen.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 16.6.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje