Lyhyet

Autokorjaamo jätti nostimet tarkastamatta – seurauksena yli 6 000 euron lasku

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut iisalmelaisen autokorjaamon ja sen yrittäjän sakkoihin työturvallisuusrikoksesta. Korjaamossa ei ollut teetetty autonostimille lakisääteisiä vuosittaisia tarkastuksia. Kolmelle nostimelle oli jäänyt tekemättä yhteensä 14 tarkastusta.

Yhteisösakosta ja rikosuhrimaksusta tulee yritykselle maksettavaa 1 650 euroa. Toimitusjohtajan sakkorangaistus on 25 päiväsakkoa. Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön menettämään valtiolle rikoksesta aiheutuneen hyödyn, jonka arvoksi arvioitiin 3 500 euroa.

Auto-, tavara- ja henkilönostimille on teetettävä tarkastus paitsi käyttöön otettaessa myös vuosittain samaan tapaan kuin autoillekin, muistuttaa ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Nostimien tarkastusten laiminlyönneistä ei tässä tapauksessa ollut onneksi aiheutunut tapaturmaa.

– Tapaturmaan joutuneelle työntekijälle maksettavaksi tuomittavat vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut ovat toisinaan jopa kymmeniä tuhansia. Nostimien tarkastusten laiminlyönti tuli tästä huolimatta yrittäjälle ja hänen yhtiölleen kalliiksi, koska maksettavaa tuli yhteensä yli 6 000 euroa, Pelkonen toteaa.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 12.12.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje